Här byggs den nya älvstaden

ANNONS
|

Centrala Älvstaden är området på båda sidor älven som ska bli det nya Göteborg.

Hittills har Norra Älvstranden byggts, men det finns fler markområden som stått tomma eller väntat på exploatering i åratal. Begreppet ”Älvstranden” har funnits åtminstone sedan 1994.

Nästan fem kvadratkilometer ska byggas inne i Göteborgs kärna, runt älven. Ett nytt Halmstad eller staden innanför vallarna fem gånger. Enorma ytor med andra ord.

30000 bostäder och 40000 arbetsplatser ska byggas. Handlingsförlamningen kan ligga nära. Men det är inte politikernas jobb att ha ångest, även om man kan tro det.

Nu ska det dock hända saker. I dag samlas tio internationella lag med arkitekter och stadsplanerare för en workshop i fem dagar.

ANNONS

Det kommer att bli stor aktivitet i gamla tingsrätten vid Gustaf Adolfs torg denna vecka. Det är inte fråga om någon arkitekttävling. Här handlar det om de stora grundläggande riktlinjerna för den nya staden, Rivercity Gothenburg.

Varje lag har fått 250000 kronor till projektet och får ytterligare 100000 kronor i höst när de utarbetat sina förslag som ska bli en utställning i Älvrummet.

Svårigheterna är många. Hur ska man bygga ihop staden över älven? Hur undvika väg- och järnvägsbarriärer? Klimatförändringar med höjda vattennivåer är också något att ta hänsyn till.

Och hur ska det nya området bli en stad för alla invånare i Göteborg?

Visioner för den nya staden har inte saknats. GP hade redan 2004 kvalificerade idégrupper och kommunen hade nya grupper något år senare.

Framförallt är det kring Södra Älvstranden som handlingsförlamningen lagt sig. Därför undrar man hur det ska gå med det större projektet Rivercity Gothenburg.

Det är många kockar i denna bygg-gryta, som präglas av kommunens förkärlek för bolag och projektgrupper. Det övergripande ansvaret är svåröverskådligt.

Älvstranden Utveckling AB (ÄU) har uppdrag från kommunfullmäktige att exploatera och ha en helhetssyn över Centrala Älvstaden. Vd:n Mats Andersson är därmed en maktfaktor i staden.

ANNONS

Men det är stadskansliet som har arbetat fram visionen och strategin för Centrala Älvstaden där kommunstyrelsen ska leda uppdraget med hjälp av en ledningsgrupp som i sin tur utsett en projektgrupp. Hänger ni med?

Det är alltså inte ÄU som håller i projektet Rivercity. Det gör Projektgruppen Centrala Älvstaden som är ihopplockad från olika förvaltningar, bland annat ÄU. Och den lyder administrativt under stadskansliet – men inte under stadsdirektören...

Det behövs onekligen en sammanhållande kraft i allt detta byggkaos. Någon som kan ge Centrala Älvstaden ett ansikte. Hur många känner igen Mats Andersson?

Eller den nye stadsbyggnadsdirektören Bengt Delang? Eftersom han inte har någon arkitektkunskap söker man nu en ”funktion” som ska leda och initiera stadsbyggnadsdebatten.

Funktionen ska finnas på stadsbyggnadskontoret, trots att det är ÄU som leder arbetet.

Den är så nära en stadsarkitekt man kan komma, en ledande funktion som finns i de flesta större städer. Men inte i Göteborg.

Jag applåderar den kommande workshopen. Den kommer säkert att bli fantastiskt bra.

Men vad händer sedan när bollen åter hamnar hos politikerna? Det kan jag få lite ångest för.

Projektet arrangeras av Göteborgs Stad den 7-11 juni. Det är en internationell idéworkshop om centrala Älvstaden, River City, som hålls i Rådhuset.

Projektets hörnstenar är social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Och det är tänkt att medborgarna ska få ett stort inflytande.

Syftet är att få fram de mest kreativa och bästa idéerna för Göteborgs framtid. Resultatet av workshopen kommer att presenteras i en utställning i september.

Totalt ansökte 84 team från hela världen om att få kvalificera sig till workshopen. Många mycket kvalificerade kandidater blev utslagna. Tio valdes ut. Deltagarna är cirka 80 arkitekter, stadsplanerare och andra experter.

ANNONS