Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här bryter busschauffören mot reglerna

Mitt under eftermiddagsrusningen och utan att sakta ner farten, släpper busschauffören fokus på vägen. Under den fortsatta färden bryter han mot en av Västtrafiks tydligaste säkerhetsregler.

I tisdags eftermiddag var en av GP:s läsare på väg med buss från Hisingen till Nils Ericssonsplatsen. Under resan lägger hon märke till hur busschauffören oavbrutet pratar i sin mobiltelefon.

Enligt Västtrafiks regler, som går att läsa på företagets hemsida, får förare endast undantagsvis använda mobiltelefon under färd och då endast för tjänstesamtal. Vid dessa tillfällen ska hands free-utrustning användas.

Dessutom kan man läsa att "användandet skall ske på ett sätt som inte påverkar resenärernas och personalens trygghet och säkerhet."

Men det är en regel som uppenbarligen inte sitter i ryggmärgen hos chauffören på väg över Göta älvbron denna eftermiddag.

– Precis när vi har passerat krönet på bron reagerar föraren som att det plingar till i mobilen och tittar ner i telefonen. Hela vägen ner mot hållplatsen vid Nordstan fokuserar han sedan på mobilen och inte på körningen, berättar GP-läsaren.

Farten beskriver hon som att "han inte körde sakta, utan gasade på bra över bron".

I smyg tar kvinnan en bild av chauffören, som tydligt fångar hur han har blicken fäst på mobiltelefonen som han håller i höjd med ratten.

Västtrafiks regler för mobiltelefonanvändning hos busschaufförer har funnits länge. Ändå är det långt ifrån första gången som en förare fångas på bild medan han eller hon pratar i eller tittar i sin mobiltelefon under färd.

LÄS OCKSÅ: Surfande busschaufför riskerar avsked

Vi skickar bilden som GP:s läsare tagit till Kristian Lans, Västtrafiks presschef.

Hur reagerar du på bilden?

– Det är helt oacceptabelt det man ser på den här bilden, säger han och fortsätter:

– Det är föraren som har ansvar för resenärernas säkerhet och då ska man ha fokus på att köra tryggt och säkert och det har inte föraren i det här fallet.

Kristian Lans säger att reglerna är väldigt tydliga och menar att de allra flesta förare gör ett jättebra jobb och sköter det på ett väldigt bra sätt.

- Men tyvärr finns det undantag, konstaterar han.

Vad gör ni när ni får sådana här bilder från passagerare?

- Vi gör en utredning tillsammans med det aktuella företaget där föraren är anställd. Föraren kallas till samtal där det kan bli tal om att man får en varning. I väldigt allvarliga fall riskerar föraren sin anställning.

Är det vanligt?

- Nej, det är inte vanligt, men tyvärr händer det då och då att vi får se den här typen av bilder.

Enligt Kristian Lans ser Västtrafik väldigt allvarligt på varje enskilt fall.

- Det är en grundläggande regel att man inte tittar i mobilen samtidigt som man kör som föraren gör här på den här bilden. Förarens första uppgift är att köra bussen på ett trafiksäkert sätt och då måste man ha fullt fokus på trafiken runt omkring sig.

LÄS OCKSÅ: Detta gäller för Västtrafik och Göteborgs spårvägar

Från Västtrafiks sida arbetar man aktivt med den här frågan hos trafikföretagen som Västtrafik har avtal med.

- Alla ska känna till reglerna, det ingår i förarnas grundutbildning, säger Kristian Lans.

TIPSA GP!

Har du varit med om något liknande, eller sett andra faror i kollektivtrafiken? Hör av dig till oss!

Tipsa GP på 031-172010 eller mejla reportern på carol[email protected]

FAKTA: Dessa regler gäller

Förare får endast undantagsvis använda mobiltelefon under färd och då endast för tjänstesamtal. Vid dessa tillfällen ska handsfree-utrustning användas. Användandet skall ske på ett sätt som inte påverkar resenärernas och personalens trygghet och säkerhet.

Källa: vasttrafik.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.