Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Här bodde 16 rumäner i en månad

I nästa vecka ska rumänerna avhysas från det gamla gästgiveriet. - Det går inte att bo här. Vi ska åka i eftermiddag, säger en av de boende.

Enligt Franky van Vossel på Göteborgs stads fastighetskontor har 16 rumäner bott olovligen i fastigheten sedan i början av november. Nu har kommunen begärt handräckning, och kommer att avhysa de boende under nästa vecka.

Men då kommer det redan att vara tomt, säger en kvinna som GP träffar utanför huset på lördagsmorgonen. Lervällingen ligger tjock på uppfarten mellan bostadshuset och uthusen. Hjulspår har bildat djupa vattenfyllda gropar. Fönstren är övertäckta med masonitskivor.

Kvinnan pekar mot huset och säger att det inte går att bo där. Det regnar in och är fuktigt.

- Vi åker tillbaka till Rumänien i eftermiddag. Allihopa, säger hon och drar handen över magen. Hon väntar barn och ska föda i hemlandet.

Hon säger att hon bott i en husvagn i Angered under tre månader. I huset intill E45 har hon bara bott i fyra nätter.

- Polisen har varit här och sagt att vi inte får bo här.

Den aktuella fastigheten har enligt Franky van Vossel på fastighetskontoret anor från 1800-talet och ligger på Lilla Stekens väg i Gårdsten.

Den ingår också i ett program där Stadsmuseet vill bevara gamla kulturvärden.

- Det handlar om ett gammalt gästgiveri som gett namn till hela stadsdelen Gårdsten. William Chalmers lär också ha bott där, säger handläggaren.

Polisen har identifierat 16 personer som bor i huset och på måndag kommer de att få information om att de ska avhysas, enligt van Vossel.

Avhysningen är planerad till på fredag, säger han.

Tanken är att det gamla gästgiveriet så småningom ska ingå i ett socialt integrationsprojekt.

- Meningen är att huset ska plockas ner bit för bit och flyttas till Gårdstensdalen, där det ska byggas upp igen av ungdomar.

När avhysningen är avklarad kommer fastigheten att förslutas igen och förses med larm till dess att projektet påbörjas, uppger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.