Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här blir GP erbjuden knark

GP granskar: "Du känner dig som kungen av hela världen, du mår som en gud". Så marknadsför langaren sina knarkpiller. Mindre än en kvart tog det innan GP erbjöds att köpa mediciner på gatan.

GP har under en längre tid rört sig i missbrukarmiljöer och undersökt det som missbrukare beskriver som en allt populärare drogtyp – narkotiska läkemedel. 
Genom att träffa missbrukare runt om i stan har vi kunnat kartlägga var försäljningen av läkemedlen sker. En del av handeln sker öppet på Göteborgs gator. GP bestämde sig för att undersöka hur det går till. Utrustade med en dold kamera besökte vi olika platser där vi fått tips om att försäljning av mediciner pågår. En av platserna är Masthuggstorget utanför substitutionsmottagningen på Första Långgatan. Här finns en avgiftningsmottagning dit missbrukare åker på förmiddagarna och får utdelat narkotika av vården. Enligt GP:s källor har detta blivit en samlingsplats för läkemedelshandel och det ska dagligen ske droghandel utanför mottagningen mellan både patienter och utomstående.

Se också: Här tas langaren på bar gärning

När GP besöker Masthuggstorget vid 8-tiden en morgon ser vi genast två personer som utbyter piller mot sedlar bara några meter från mottagningen. Tre minuter senare sker ytterligare en affär. Utbytet sker öppet på gatan. Efter en stund kommer en man fram till GP:s reporter utan att vi frågat.
– Jag har blåa om du är intresserad. Xanor. Till kompispris. Jag tar 15 för dem. De är riktigt bra, säger mannen.
Xanor är en narkotikaklassad medicin som ger en lugnande och berusande effekt. Den används vanligtvis i vården som en ångestdämpande medicin.

Mannen pekar på en kvinna i närheten som han säger ingår i substitutionsprogrammet och säger att hon kan intyga att hans piller är
– Hon har inga sub över. Hon har någon annan hon säljer dem till. Men jag har blåa om du är intresserad. Det är ren alprazolam, Xanor alltså, säger han och tillägger:
– Jag tar 15. Men du får extra. Köper du för 200 kronor så får du 15 stycken. 
Han pekar mot en bankomat lite längre bort. Efter en stund kommer en annan person förbi och köper piller av samme man.
– Skitbra. Skitbra är dom, intygar personen till GP:s reporter.
– Du mår som en kung. Du känner dig som kungen av hela världen, du mår som en gud, säger försäljaren och förklarar sen att det är många som köper piller här utanför.

Läs även: Polis och vård skyller på varandra

En annan plats som är välbesökt bland läkemedelsmissbrukare är Östra sjukhuset. Även här finns en substitutionsmottagning alldeles i närheten där missbrukare hämtar ut narkotika. Enligt sjukhuset ska det ha pågått öppen narkotikahandel i huvudentrén sen i december förra året.
Efter oroligheter kallade sjukhuset in vakter som vid flera tillfällen fått tillkalla polis på grund av handeln. Sedan första juni ska det enligt sjukhuset finnas vakter på området dygnet runt – men när GP besöker platsen finns ingen sådan i sikte. Istället ser vi flera drogaffärer genomföras relativt öppet.
– Vill du köpa eller? Jag har fyra över, säger en man som just kommit ut från substitutionsmottagningen till en annan. 
Han bär på en apoteksliknande påse. De flesta som lämnar mottagningen bär liknande påsar.

Bara några minuter senare ser vi två andra personer utbyta pengar mot innehåll i en likadan påse.  I bakgrunden skriker ett nyfött barn – knarkhandeln sker precis nedanför ett öppet fönster vid förlossningen.

Även vid Pressbyrån intill spårvagnshållplatsen samlas människor. De röker, skrattar och talar om abstinensproblem inför semestern. Efter en stund går tre av dem in bakom byggnaden. Från platsen där GP står ser vi att de utbyter sedlar mot piller.
Kort därefter görs ytterligare en affär precis utanför sjukhusets huvudentré där en bankomat finns. Två män talar helt öppet om affären och förbipasserande stirrar när de går förbi. Sen skingras de och tar spårvagn mot stan. Knarkaffärerna lämnar inga spår.

Läs även: Peter: Medicinerna är det nya knarket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.