Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här belönas GP:s stjärnreporter

GP:s reporter Michael Verdicchio belönas idag med Svenska Carnegie institutets journalistpris för sin granskning av den växande svarta marknaden för narkotikaklassade läkemedel.

2014 vann Michael Verdicchio det prestigefyllda priset Guldspaden för sin grävande journalistik om missförhållandena i ett hemtjänstbolag när han jobbade på SVT Väst. Han anställdes som journalist på Göteborgs-Posten 2015. 

Nu prisas han även av Svenska Carnegie institutet och så här lyder styrelsens motivering:
/.../en avslöjande granskning av missbruk och illegal handel med narkotikaklassade läkemedel i artikelserien om de svarta medicinerna".

Prissumman är 25 000 kronor.

Hur känns det?
– Det känns jätteroligt. Särskilt eftersom det är för ett reportage om en av samhällets mest utsatta grupper. Att få pris för det känns extra bra.

Vad fick du för respons på artiklarna?
– Vi fick enorm respons. Mängder av människor ringde och mejlade för att berätta om sitt eget eller anhörigas läkemedelsmissbruk. Att det är ett stort samhällsproblem kunde inte bli mer tydligt.

Vilket reportage/ artikel är du mest stolt över?
– Att röra sig ute på stan och dokumentera när mediciner säljs svart på gatan krävde en del arbete. Men mest nöjd är jag nog med alla intervjuer jag gjort med drabbade människor.

Vad var mest svårt/tufft under arbetets gång?
– Att höra hur många det är som faktiskt är drabbade av läkemedelsmissbruk och hur de bemöts av vården och sociala myndigheter. Tragiska uppväxter, mammor vars söner dött – det är ofta väldigt mörka historier.

Vad har du på gång nu?
– Just nu granskar jag en del andra ämnen, men jag har en stor uppföljning kring droger på gång också. Vad exakt det handlar om är hemligt.

Enligt styrelsens beslut gäller följande riktlinjer för journalistpriset:
" Svenska Carnegie Institutets journalistpris utdelas varje år under fjärde kvartalet till en journalist som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem."

Institutet konstaterar att GP:s granskning bekräftade de senaste årens stora ökning av såväl tullens som polisens beslag av narkotiska läkemedel, där benzodiazepiner, sömnmedel och ångestdämpande medel, alltjämt ligger på en hög och stabil nivå på den illegala marknaden, medan smärtstillande opiatmedel svarar för den största ökningen.
 

Här kan du läsa artiklarna:

Här blir GP erbjuden knark

Här tas langarna på bar gärning

Stor ökning av olagliga mediciner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.