Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Här bakas 500 pizzor i dag

Är du sugen på pizza i dag? Då är du inte ensam. På Del Piero räknar personalen med att sälja tre gånger så många pizzor som under en vanlig dag.
– Många är trötta och bakis, säger Erhan Duman, pizzabagare och restaurangägare.

Bakom disken på Del Piero är det full aktivitet. Det är årets första dag och pizzarestaurangen vid Jaegerdorffsplatsen börjar fyllas på med kunder.

– Vi räknar med att sälja cirka 500 pizzor i dag. En vanlig dag säljer vi ungefär 150, säger Erhan Duman.

Inför nyårsdagen, som är den dag då det säljs flest pizzor under året i Sverige, har han och hans kollegor förberett sig i flera veckor:

– Vi har beställt massa varor och planerat. Och i dag har vi kallat in två extrapersonal. Det är lite tufft att hitta personal till nyårsdagen men det är jättekul att jobba en sån här dag.

Varför tror du att det är så många som köper pizza just i dag?

– Många är trötta och bakis och orkar inte laga mat. Sedan ett par år tillbaka är 1 januari utsett till pizzadagen det har gjort väldigt mycket tror jag.

På restaurangens meny finns den för dagen passande pizzan "Baksmällan", som bland annat innehåller köttfärs, oxfilé, bearnaisesås, och mozzarella. Men den rätt som Erhan Duman räknar med att sälja mest av under dagen är "Brödernas kebabpizza".

– På den har vi isbergssallad, tomat, lök, gurka, kebabsås, kebabkött och pepperoni. Den är väldigt populär. Jag tror folk gillar att det är både kött och sallad på den.

Äter 3-4 pizzor i veckan

Dagens första beställning på Del Piero kom redan tio minuter innan öppningsdags. Därefter går det i vågor under dagen.

– Värsta ruschen brukar vara vid tre till sju på kvällen. Vi planerar att ha öppet till tio. Sedan blir det direkt hem till soffan för att vila. I morgon har vi öppet som vanligt, men då räknar vi med att det blir en väldigt lugn dag, Erhan Duman.

Vad ska du själv äta i dag?

– Jag har bakat två kebabpizzor, men jag har inte hunnit äta. De står i köket och väntar på oss. Jag brukar äta tre till fyra pizzor i veckan.

Några av alla de som bestämt sig för att köpa pizza denna årets första dag är kompisarna Gustav Anderberg och Lynn Jensen.

– Jag har komponerat min egen pizza. Det blev kyckling, lök, champinjoner och vitlökssås. Jag har aldrig köpt någon pizza som finns på menyn, säger Gustav Anderberg.

Bot på bakfyllan

För Lynns del blev det en Funghi, det vill säga champinjoner, ost och tomatsås.

– Jag körde på en klassisk pizza till en klassisk dag, säger hon.

Trots att de båda vännerna var ute större delen av natten och drack allt ifrån vin och öl till shots och champagne mår de förhållandevis bra i dag, säger de.

– Det är inte så farligt faktiskt. Och det blir alltid bättre efter en pizza, säger Lynn Jensen.

Men om det är någon annan som denna dag är bakfull så har Gustav Anderberg flera tips:

– Drick så mycket vätskeersättning och buljong som du kan. Juice och läsk är också bra, för det är viktigt att få i sig vätska. Även mat är viktigt, ät allt ni ser!

Läs också: Alexandros drar in sin deg som pizzabagare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.