Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Här badar tomtarna i tregradigt vatten

Samtidigt som många göteborgare fortfarande låg och drog sig i soffan samlades ett hundratal personer i Fiskebäck för det årliga juldagsbadet. Anledningen? För att ha kul – och samla in pengar för en god sak.

Termometern visade åtta grader och ett lätt regn föll när folket började samlas på den lilla sandstranden i Fiskebäck på juldagsförmiddagen.

– Hade det varit sol och torrt så hade vi hoppas på 150 personer men nu får vi vara glada för hälften. Runt hundra så är det jättebra, säger Jimmy Pervik.

– Det hade gärna fått vara lite kallare. Och helst snöa också. Det här är ju nästan inget vinterbad, snarare ett senhöstbad, säger Magnus Thunberg.

Jimmy Pervik och Magnus Thunberg har arrangerat juldagsbadet i flera år, både för att ha någonting roligt att göra dagen efter julafton, men också för att samla in pengar för en god sak. Tidigare år har Ung Cancer, Stadsmissionen och Lag Nepal varit i fokus. I år är det Sanfilippo typ C.

Samlar in pengar för sjuk flicka

– Vi var på Ågrenska förra året och där fick vi nys om den här sjukdomen, och fick kontakt med en mamma som har en dotter som är drabbad, säger Magnus Thunberg.

Flickan heter Eyra Wieslander och henne har GP tidigare skrivit om. Hon föddes med den sällsynta sjukdomen, som innebär att hon saknar ett enzym som bryter ner en speciell sockermolekyl. Molekylerna lagras i kroppens celler och framförallt i hjärnans, och ju trängre det blir i cellerna desto sämre fungerar de.

LÄS OCKSÅ: Eyra, 4, kommer inte att bli vuxen

Så småningom slås hjärnfunktionerna ut och Eyra kommer att tappa sitt tal, sin förmåga att gå, hoppa, dansa, sjunga och till slut kommer hon att glömma bort sin lillebror och sin mamma och pappa.

– Nu vill vi försöka skapa uppmärksamhet och samla in pengar för forskningen om Sanfilippo typ C, säger Jimmy Pervik.

"Det var friskt"

En minut i elva stod ett hundratal badsugna tomtar och gjorde uppvärmningsövningar tillsammans på stranden, och prick klockan elva tog Jimmy Pervik fram sin megafon:

– Är alla redo på stranden?

– Ja!

Och så sprang de rakt ner i det iskalla vattnet, doppade sig blixtsnabbt och sprang sedan direkt upp igen.

– Det var friskt! Ett snabbt nöje, säger Jimmy Pervik när årets dopp var över.

Räkna med att juldagsbadet är tillbaka även nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.