Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här öppnar Jul på Liseberg och nya satsningen Tomtebyn

Mer eller mindre blyga möten med tomten, Nisseskola och frusna fingrar. Lagom till att temperaturen börjat leta sig ner till nollan slår Liseberg upp dörrarna till årets julsäsong och den helt nya storsatsningen Tomtebyn – Lisebergs största julnyhet någonsin.

Sommaren har dröjt sig kvar ovanligt länge i Göteborg – men inte på Liseberg. Här har både juldekorationer, tiotusentals ljusslingor och ett vitt vinterlandskap flyttat in, tillsammans med en ny värld för tomtar och nissar.

Under lördagens julöppningen var det många nyfikna barn som kikade in i Tomtebyn, nöjesparkens nya storsatsning. Vissa var mer nervösa än andra, när önskelistan till tomten skulle lämnas över.

– Jag ska säga att jag önskar mig hästsaker, säger Ellen, 7.

– Jag vill ha en sak som förvandlas till ett gosedjur. En lila. Men det ska Ellen säga, berättar lillasyster Klara, 5.

– Hon är lite nervös, inflikar äldsta systern Lisa, 9.

Det nya temaområdet är en förlängning av den 22 år långa traditionen ”Jul på Liseberg” och det största tillskottet till julfirandet hittills. Närmare tio miljoner kronor har satsats på de nya upplevelserna och attraktionerna.

Tomtebyn, som sträcker sig utmed nöjesparkens östra sida, innehåller bland annat attraktioner såsom magiska dörrar, tomtens hus och givetvis nissarnas leksaksverkstad.

Trots flera nya tillskott är mycket sig likt under vinteröppningen – och känslan, den är detsamma.

– Satsningen rör framför allt skapandet av Nisseäventyret och Nissehuset. Vi har försökt bygga en mer barninriktad, julig aktivitet på ett större område. Kaninlandet finns ju redan för de yngre, men under vintersäsongen ville vi komplettera med en värld för nissarna och tomtarna. Lite nya karaktärer att lära känna och möta, säger marknadschef Mårten Westlund.

Systrarna Klara, 5, och Ellen, 7, kliver in genom en av nissedörrarna. Bild: Thomas Johansson
Systrarna Klara, 5, och Ellen, 7, kliver in genom en av nissedörrarna. Bild: Thomas Johansson

Och just nissar finns det gott om. Det står i centrum för satsningen och har fått en egen stuga och en äventyrsbana – Nisseäventyret. Efter det spända mötet med tomten är det vad som står näst på listan för syskonskaran.

– Jag har hittat dörren, ropar Ellen.

Med hjälp av karta och klistermärken letar de sig fram till miniatyrdörrarna runt omkring Tomtebyn, tätt påhejade av grönklädda nissar.

Tomtens nissar har fullt upp med att hjälpa besökarna under Jul på Liseberg. Bild: Thomas Johansson
Tomtens nissar har fullt upp med att hjälpa besökarna under Jul på Liseberg. Bild: Thomas Johansson

Även om temabyn främst är utformad för de yngre, har även de äldre letat sig hit. För göteborgarna Wilma, 25 och pojkvännen Adam, 24 har ett besök på öppningsdagen blivit en tradition.

– Vi brukar gå hit första dagen varje år. Det har liksom blivit startskottet på julstämningen, säger Adam.

Vad tycker ni om den nya julsatsningen?

– Vi har inte hunnit kolla runt på allt än, men det ser fint ut. Mycket känns ganska likt, med utsmyckningarna och så, men det är nog större skillnad för barnen, säger Wilma.

– Ja, det är roligt att gå igenom och kolla, men julbodarna är alltid höjdpunkten. Det får de inte göra om, säger Adam och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Liseberg gör om sitt biljettsystem till jul

LÄS OCKSÅ: Julmarknader i och runt Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.