Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Paula Venegas upptäckte sönderklippta lås på morgonen då flera cyklar försvunnit.

Här ökade cykelstölderna mest

Augusti månad var en mörk månad för cykelägare i Örgryte - Härlanda. På Studiegången har flera märkt av problemet.

I augusti månad stals nästan tre cyklar om dagen i Örgryte- Härlanda, en ökning med 80 procent från augusti 2014. Trenden i stort visar också att cykelstölderna blir vanligare från år till år. Se grafik med siffror från alla stadsdelar nedan.

Läs också: Bara var hundrade cykelstöld löses

På Studiegången i Härlanda bor Paula Venegas och hon har märkt av problemet på nära håll.

- Det var för ungefär två veckor sedan som någon var här inne och stal flera cyklar. Alla var jättearga men ingen hade sett till någon, säger hon.

Försvann trots låsta dörrar

Här på Studiegången står cyklarna uppställda på rad längs med väggen intill lägenhetsdörrarna. Den inbyggda uteplatsen har dörrar i båda ändar som är låsta nattetid. Trots det var det här som flera cyklar försvann.

- På morgonen såg vi en hel massa cykellås på marken och jag tror att ungefär 10 cyklar försvann. Sedan tror jag de var inne på gården intill också, säger hon

Paula Venegas är nyinflyttad men berättar att hennes sambo som bott där i nästan tre år är förvånad över cykelstölderna.

- Det här är första gången han märker av det så tydligt, säger hon.

Anmälningarna som kommit in under året är utspridda i stadsdelen men polisen kan se några knutpunkter bland annat Redbergsplatsen och Studiegången.

Nära studiegången bor också Max Wernersson vars cykel försvann för ett par månader sedan.

- Det är mest irriterande, säger han och pekar bort mot cykelstället tio meter bort där den tidigare stod.

För Max Wernersson är det den andra cykelförlusten hittills. Hans första cykel hade han "slarvat" med och ställt på en utsatt plats men den här senaste gången stod den bra till mitt på gården. Han tror att de som stal den antagligen trodde den var värd mer än den var.

- Det var en billig hopfällbar cykel från Biltema. Den kostade 2000 kronor så det var inte värt att betala självrisken, säger han.

Inte säkert hemförsäkring hjälper

I hemförsäkringen ingår ofta ett skydd för cykelstöld. Men det är inte säkert att den är användbar om din cykel är för billig.

Där cykeln stals är numera hans sambos cykel parkerad. Den är noggrant fastlåst och egentligen en finare och dyrare cykel än den han förlorade. Men sambon verkar inte orolig över det.

Max Wernersson har också hört talas om cykelstölderna för några veckor sedan och förundras över att ingen i lägenheterna märkte något.

- Konstigt att ingen hörde när de var där inne på gården. Men det är i och för sig ganska tyst att klippa en vajer, säger han.

Han har börjat ta upp sin cykel i lägenheten. Han skaffade sig en likadan som den som blev stulen så den går att fälla ihop och ta med in. Cyklar kommer och cyklar går, menar han, och cykellåsen ger inga garantier.

- Är det någon som vill ta en cykel så kan de göra det. Lås spelar inte någon roll egentligen, säger han.

Paula Venegas delar bilden. Hon ställer sin cykel bland alla andra cyklar på gården och låser fast den med ett bygellås.

Har du några tips på hus man skyddar sin cykel?

- Det finns inga 100 procentiga garantier. Jag hoppas bara att ingen ska ta den, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.