Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Här åker kungen och prinsen Älvsnabben i Göteborg

Kungen har i flera dagar agerat värd för ett statsbesök från Kanada. Besöket avslutas i Göteborg där även prins Carl Philip ansluter. Tillsammans har hela gänget åkt Älvfrida till Hisingen. – Det blir ett mycket givande besök, säger Johan Tegel, pressekreterare för Kungahuset.

Under onsdagen hörde många göteborgare av sig till GP och tipsade om ett stort polisiärt pådrag i centrala Göteborg. Det visade sig att polisen övade kortegekörning inför kungens besök under torsdagen.

BILDEXTRA: Charmtrollet Estelle fyller fem år

På plats med kungen finns prins Carl Philip samt den kanadensiske generalguvernören David Johnston. 

– Här avslutar vi det fyra dagar långa statsbesöket, där vi bland annat ska prata om hållbar sjöfart och transporter, berättar Johan Tegel. 

Delegationen har åkt med en färja mellan Stenpiren och Lindholmpspiren och hälsades av bland andra Ann-Sofie Hermansson. Infrastrukturministern och göteborgaren Anna Johansson (S) följer med på båtturen – dock kommer allmänheten inte få komma ombord. 

Göteborgs utveckling i fokus

Delegationen ska först besöka Lindholmen där man kommer diskutera Göteborgs utveckling och samarbete mellan stat, industri och universiteten. Därefter ska kungen, prinsen och den kanadensiska delegationen åka elbussen på linje 55 som förbinder Lindholmen med Chalmers. 

På eftermiddagen besöker hela gruppen Westport AB Sweden i Torslanda och Volvo Truck Experience Centre.

– I Göteborg finns stor erfarenhet av sjöfart och transporter, det är detta som kommer att stå i fokus. Det finns representanter från den kanadensiska hamnstaden Halifax som står inför liknande utmaningar som Göteborg. Vi ska utbyta erfarenheter och visa på hur man gjort här, säger Boel Lindbergh på UD:s presstjänst som koordinerar besöket. 

Dagen avslutas med en avskedsceremoni på Landvetter Airport.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.