Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från och med höstterminens start serverar Klara Teoretiska Gymnasium helvegetariska skolluncher som första skola i Göteborg. Bilden är dock från en annan skola. Arkivbild.  Bild: Thomas Johansson
Från och med höstterminens start serverar Klara Teoretiska Gymnasium helvegetariska skolluncher som första skola i Göteborg. Bilden är dock från en annan skola. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson

Här är skolan som helt skippar kött

Klara Teoretiska Gymnasium är från och med höstterminen först i Göteborg med att bara servera helvegetariska skolluncher.
– En del elever påstår att de orkar sämre. Men jag tror att det beror på att man avstår från att äta, säger rektor Jennie Arpfjord.

När de omkring 600 eleverna som går på Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan i centrala Göteborg började skolan efter sommarlovet möttes de av en överraskning. Som första skola i Göteborg serveras där nu bara helvegetarisk mat till lunch, något som Göteborg Direkt var först med att rapportera.

Rektor Jennie Arpfjord berättar att beslutet har föregåtts av en period med både en, och sedan två, helvegetariska dagar under förra läsåret.

– Vi har haft en diskussion med matrådet om det här. Meningarna har varit minst sagt delade. Men vi tog beslutet under sommarlovet. När eleverna kom tillbaka till skolan presenterade vi för dem hur vi tänkte kring maten under hösten.

Höstterminen är en provperiod. Därefter ska försöket utvärderas. Men redan nu har Jennie Arpfjord mötts av många starka reaktioner.

– Ja, det får man säga. Det finns elever som är väldigt glada och stolta. De tycker att det är fantastiskt bra och menar att matkvaliteten höjts. Sen finns det också elever som är starkt negativa och oroliga för näringsinnehållet.

Finns det fog för den oron?

– Nej, det finns det inte. Vår leverantör näringsberäknar varje portion. Det matchar samma värden som vilken annan skolmat som helst. Jag har fört dialog om det med både elever och föräldrar den här hösten. Den största utmaningen är att få eleverna att våga pröva.

LÄS MER: Så skiljer sig slutbetygen och betygen på nationella proven i Göteborg

Hoppas locka nya elever

Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan hette fram till hösten 2018 Mikael Elias Teoretiska Gymnasium. De ingår i skolkoncernen Academedia. De har en systerskola på Vallgatan samt ytterligare åtta skolor med samma namn runt om i Sverige.

Om lunchförsöket faller väl ut håller Jennie Arpfjord det inte för omöjligt att fler skolor kan ta samma beslut.

– Jag hoppas verkligen att det är fler kollegor som tar efter. Det finns en stor nyfikenhet kring det här. Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande för våra ungdomar och deras framtid.

Hon tror även att den helvegetariska maten kan vara ett sätt att locka till sig nya elever. Hon säger att många elever försöker matcha sina egna värderingar med skolans.

– Det här är ett sätt att profilera vår skola och de värden som vår skola vilar på. Det är mycket humanitära värden. Vi vill verka för en bättre värld helt enkelt.

Hon poängterar dock att utbildningen fortsatt är skolans huvudsyssla.

Har ni märkt någon skillnad i elevernas prestationer under de första veckorna?

– Nej, det har inte varit någon annorlunda höst rent skolmässigt. En del elever påstår att de orkar sämre. Men jag tror att det beror på att man avstår från att äta. Det tycker jag är en helt annan fråga än den vegetariska kosten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.