Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Anders Ylander

Här är platserna du kan fira nationaldagen på

Sedan Sveriges nationaldag blev en helgdag för fjorton år sedan firas den på många olika sätt runt om i landet. I år arrangeras traditionsenligt firanden på flera olika platser i Storgöteborg.

Här kan du fira Sveriges nationaldag runt om i Göteborg med sång och dans. Oavsett om du är på humör för konserter och dansuppvisningar, eller om du vill starta dagen med ett kanonsalut och en flaggceremoni, finns det något för alla. På en del platser kan du bland annat njuta av en bit mat i solen, eller hälsa nya medborgare välkomna till Sverige. Andra orter firar med högtidstal och karnevalståg. GP har listat ett urval av nationaldagsfiranden i Göteborgsregionen för att du ska kunna hitta det som passar just dig.

LÄS MER: Därför firar vi nationaldagen i Sverige

Här kan du fira nationaldagen

Skansens Kronan: Fira nationaldagen på Skansens Kronan. Dagen innehåller en flaggceremoni, kanonsalut och aktiviteter för hela familjen. Med start klockan elva fortsätter dagen sedan med bland annat musik, högtidstal och guidade turer.
 
Slottsskogen: I Slottsskogen firas Sveriges nationaldag på flera olika ställen i parken. För trettonde året i rad anordnar Göteborgs Stad en medborgarskapsceremoni, med start klockan elva. Dagen bjuder också på musik från Göteborgs symfoniker som spelar tillsammans med Santtu-Matias Rouvali. Konserten startar klockan 14 nedanför Björngårdsvillan. Dessutom firas nationaldagen vid Polisvakten, Gräfsnäsgården, Hallandsgården och Dalslandsstugan.
 
Kronhusgården: Om man vill fira nationaldagen senare under dagen bjuder Kronhusgården på nationaldagskonsert. Göteborg Wind Orchestra uppträder tillsammans med två sångsolister med start klockan sex.
 
Liseberg: Klockan 17:00 uppträder Samir och Viktor på Lisebergs stora scen.
Långedrag: I Långedrag firar man nationaldagen samtidigt som Långedragsdagen. Under firandet kan alla barn testa på att segla, gå ombord på segelfartyg, följa kappsegling och mycket annat. På plats finns det även en loppis och serveringar för mat eller fika. Firandet pågår mellan 11 och 16.
 
Hammarkullen: Fira nationaldagen på Hammarkulletorget med flagghissning och en mix av artister. Dagen startar vid 13:30 och det bjuds på musik och dans till klockan 16:30.
 
Bild: Anders Ylander

Här kan du fira nationaldagen

I Mölndals stadspark startar nationaldagsfirandet vid 11:20 med musik från kulturskolans orkester. Det officiella firandet inleds sedan med flagghissning och fanfar klockan 12. Dagen fortsätter med bland annat prisutdelningar, allsång och dansuppvisning. Nytt för i år är att firandet går in i en andra fas vid klockan fyra på eftermiddagen. Då finns det möjlighet till mat från foodtrucks, ansiktsmålning och underhållning av olika slag på scen.
 
Bild: Lars Alexi

Här kan du fira nationaldagen

I år har man valt att flytta Kungsbackas nationaldagsfirande till Kungsbacka torg. Dagen firas med välkomnande av nya medborgare, sång- och musikinslag tillsammans med folkdans och mycket annat. I år kan man också ta del av en klimatshow med Staffan Lindberg. Firandet startar klockan 13.
 
Bild: Anders Ylander

Här kan du fira nationaldagen

I Kungälv firas nationaldagen enligt tradition i Fästingparken. Planen är att tillsammans marschera till Fästingholmen från Västra parken klockan 12:30. På plats i Fästingparken startar firandet klockan 13 och dagen bjuder på flagghissning, högtidstalare och lokala artister, tillsammans med välkomnande av nya Kungälvsbor, prisutdelningar och mycket annat.

Bild: Stefan Berg

Här kan du fira nationaldagen

Vid Nääs slott har man i år valt att genomföra Barnens dag i samband med nationaldagen. Dagen bjuder på uppträdande från kända namn som artisterna Theoz och Sean Banan, gruppen High 15 och trollkarlen Ason Bson Cson. Nationaldagen firas också på två andra platser i kommunen. I Dergårdens hembygdspark bjuds det på en ceremoni fylld av sång och dans och på Mjörnbotorget firar man dagen med bland annat flagghissning och nationalsång.
 
Bild: Carin Rudehill

Här kan du fira nationaldagen

Nationaldagståget i Alingsås startar klockan 15:45 med samling 15:30 på Stora Torget. Samtidigt pågår ett nationaldagsfirande för barnfamiljer med start klockan 15 i Nolhagaparken. Dagen bjuder sedan på en rad olika aktiviteter med bland annat allsång och högtidstal.
 
Bild: Mikael Fritzon/TT

Här kan du fira nationaldagen

I Partille hittar du kommunens största nationaldagsfirande i den nybyggda stadsparken. Från 11:30-14:30 är schemat fullspäckat med bland annat nationaldagstal, flaggceremoni och gemensam sång. Dagen börjar med musik från Jonsereds musikkår och fortsätter sedan med aktivitetspromenader runt Säveån med möjlighet till både fika och grillat.
 
Bild: Anders Ylander

Här kan du fira nationaldagen

Härryda kommun arrangerar ett nationaldagsfirande på terrassen vid Mölnlyckes kulturhus. Firandet börjar klockan tre på eftermiddagen och under dagen spelar Mölnlycke Blåsorkester. På plats kommer det att finnas kaffe eller festis och kakor till alla. Dagen firas också på andra håll i kommunen. Bland annat i Rävlandas hembygdsgård och vid Hindås station.
 
Bild: Kajsa Juslin

Här kan du fira nationaldagen

I Nödinge börjar dagens firande klockan elva med ett karnevalståg. Det går mellan innergårdarna på Köverstigen och området kring Ale kulturrum. Firandet fortsätter sedan med en mängd olika aktiviteter och händelser. Till exempel kan man få prova på att åka traktor och rida på ponnys.
 
Bild: Stefan Berg

Här kan du fira nationaldagen

I Stenungsund firas nationaldagen i kulturhusparken med sång, dans och tårta. Dagen startar klockan tre med musik från musikkåren och fortsätter med många blandade aktiviteter.
 
Bild: Erik Johansen

Här kan du fira nationaldagen

På Tjörn firar man inte bara Sveriges nationaldag 6 juni, utan även sillens dag. Dagen börjar klockan elva med sill-firande på Klädesholmen. Bland annat kommer det finnas möjlighet att göra sin egen midsommarsill, paddla kajak och måla akvarell. Dagen fortsätter sedan med ett traditionsenligt nationaldagsfirande i Stenkyrka klockan fyra på eftermiddagen.
 
Bild: Janerik Henriksson/TT

Här kan du fira nationaldagen

På nationaldagen arrangerar Lilla Edets kommun Miljö- och familjedagen i Ströms slottspark. Dagen pågår mellan klockan 10-14. På annat håll firas också nationaldagen på Åsbräcka bygdegård, Tösslandagården och Valla-Marias stuga.
 
Bild: Carin Jacobsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.