Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här är Lundbys nya park

I höst börjar anläggningen av nya parken Flunsåsstråket, där närboende själva röstat fram hur parken ska se ut med grönområden, odlingar och viloplatser.

– Förhoppningen är att första etappen i Flunsåsstråket ska vara klar redan nästa sommar, säger Sara Thornadtsson Chavarria, utvecklingsledare mänskliga rättigheter i Lundby stadsdelsförvaltning.
Nya Flunsåsstråket, som inte ska blandas ihop med existerande Flunsåsparken, ligger mellan Gustaf Dalénsgatan och Bjurslättsskolan.

– Här finns ett grönområde redan idag, men det ska rustas upp och byggas ut, säger Sara Thornadtsson Chavarria.
Hela parkområdet ska bli 28 000 kvadratmeter stort när det är klart.

LÄS MER: Här vill politikerna sänka farten

Fler odlingslotter

De närboende har själva fått vara med och bestämma utformningen i relation till hur stor budget man hade att röra sig med. Och det var det gröna temat som vann omröstningen i Lundbys medborgarbudget.

– Det är roligt att så många av invånarnas önskemål har kommit med i gestaltningen. Exempelvis blir de befintliga odlingslotterna i Rosenträdgården kvar, men de kommer att rustas upp, säger Sara Thornadtsson Chavarria.
Det finns redan odlingslotter idag, men det är långa köer till dem, så det kommer att byggas fler.

LÄS MER: Nu ska 100 sensorer mäta din luft

Medborgarbudget satte ramen

Över 900 närboende var med och röstade om förslagen. Och det kommer också att finnas inslag av lek och aktivitet så att det kan bli en park för alla.
När Flunsåsstråket står helt klart 2022 ska här finnas fotbollsplan i anslutning till parken, boulebanor, motionsredskap och en aktivitetsplats för hundar.
Men framför allt kommer det att finnas en rosenträdgård, stora grönytor att vila på och en mer central mötesplats.

Medborgarbudgeten är en metod där invånarna får lämna förslag och bestämma hur en del av kommunens pengar ska användas. Och Medborgarbudget 2017 är ett samarbete mellan Lundby stadsdelsförvaltning och Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad där stadsdelen fått 4,8 miljoner kronor för att utforma parken.

Flunsåsparken är en folkpark som ligger på Sockenvägen på Hisingen, är alltså inte en del i det nya parkprojektet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.