Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första skissen. Klicka för större bild.

Här är Lisebergs våta dröm

Här är planerna som ska rädda Liseberg från vikande publiktillströmning. Ett vattenland och hotell kan byggas på södra parkeringen.

– Vi tittar på möjligheter på hur vi kan använda det här området på bästa sätt. Men det finns inga beslut fattade, säger Thomas Sjöstrand, vice vd för Liseberg AB.

I fjol köptes lokalerna som tidigare inhyste Saabs växellådefabrik och nu skissar Liseberg på att göra en stor satsning som även innefattar den södra parkeringen.

– Just nu tittar vi på vatten och boende.

Ett extern konsultföretag har kopplats in och en förstudie väntas bli klar i början på sommaren. I den första skissen, som Liseberg presenterat själva i veckan, finns en badanläggning och ett hotell utplacerat längs Mölndalsvägen. Ut mot E 6 finns skisser på ett nytt parkeringshus med ett stort grönområde bredvid.

I nuläget har man inte diskuterat vare sig kostnader eller finansiering av eventuella nybyggnationer, men enligt Thomas Sjöstrand kommer ett eventuellt hotell att kosta runt 1,5 miljoner per rum.

– Skulle vi satsa på hotellboende så lutar det åt 300-400 rum och uppåt.

Inte en till sommarattraktion

Liseberg har de senaste åren kämpat med vikande publiktillströmning. När man nu tittar på att bygga ut parken är det inte i första hand en till åkattraktion man tittar på.

– Vi ser gärna något som fungerar 365 dagar om året. Tittar man runt om i världen så har alla stora nöjesparker integrerat boende och en andra park i närheten.

En närliggande anläggning som lyckats bra med just ett sådant koncept är The Reef i danska Fredrikshamn. 2010 genomförde anläggningen, som ägs av Stena Line, en stor renovering och lanserades på nytt som ett karibiskt äventyrsbad och hotell i ett. Något som har gått hem hos besökarna.

– Resandet hit har ökat stadigt sedan vi byggde om. Främst är det barnfamiljer från Västsverige som kommer hit, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.

Mest gäster kommer under skolloven men också över veckosluten. Att nu Liseberg funderar på att satsa på en liknande verksamhet skrämmer inte Jesper Waltersson som tror att anläggningar inte behöver konkurrera med varandra.

– De som besöker oss gör det ofta för att även få en liten minisemester utomlands.

100 årsjubileum 2023

Thomas Sjöstrand är noga med att poängtera att planerna att bygga ut Liseberg är på ett väldigt tidigt stadium och att det kan sluta med något annat än ett vattenland på den södra parkeringen. År 2023 firar Liseberg 100 år och det är något man har i åtanke när man nu skissar för framtiden.

– Planerna ligger väldigt långt framåt i tiden. Men om vi bygger något lär det stå klart först på 20-talet, säger Thomas Sjöstrand.

Fakta: Besöksstatistik Liseberg

2013: 2,8 miljoner

2012: 2,8 miljoner

2011: 2,9 miljoner

2010: 2,9 miljoner

2009: 3,1 miljoner

2008: 3,0 miljoner

2007: 3,1 miljoner

Källa: Lisebergs AB årsredovisning

Bild: Bild: Thomas Sjöstrand

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.