Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare Dramatenchefen Lars Löfgren.

Här är konsulterna som kostade många miljoner

Nya sjukhus­direktören Barbro Fridén har sedan hon började i november 2012 redan spräckt sin budget för konsulttjänster.

Några exempel:

• Innan Barbro Fridén tillträdde sin tjänst tog hon hjälp av tidigare Dramatenchefen Lars Löfgren för att träna ”tal och kommunikationsutveckling” inför sin nya chefsroll. Kostnad: 45 000 kronor.

• Stockholmaren, f d journalisten och medierådgivaren Gunnar A Olin engagerades för att under tre dagar utreda sjukhusets kommunikation. Pris: 71 197 kronor.

• Inför två konferenser med sjukhusledningen engagerades Pelle Snårelid, välkänd managementkonsult med erfarenheter från bland annat Karolinska sjukhuset. Han tar 1 925 kronor per timme för sitt arbete. Resan från Stockholm kostade dock bara hälften. Pris hittills: 121 374 kronor.

• För att rekrytera en ny områdeschef engagerade Fridén Stockholmsföretaget Michaël Berglund Executive Search för att hitta rätt person. Pris: 270 000 kronor.

• Dyraste konsultuppdraget, 3 700 000 kronor, gick till Boston Consulting Group för en förstudie inför etablerandet av en värdebaserad styrmodell på SU.

I inget fall har uppdragen upphandlats i konkurrens för att hitta billigaste leverantör.

Det behöver inte göras för mind­re uppdrag. Gränsen är satt vid 284 000 kronor. Också de uppdragen upphandlas ofta i konkurrens genom att några olika företag ombeds komma med ett bud. Uppdrag som kostar mer kan bara i undantagsfall upphandlas utan att konkurrensutsättas.

Att Barbro Fridén valde personer hon kände i stället för att fråga flera företag om vad de skulle ta betalt är ganska naturligt, anser biträdande sjukhusdirektören Lars Grip. Han svarar på GP:s frågor eftersom ­Barbro Fridén inte själv vill.

– Barbro har den erfarenhet hon har från Stockholmssjukvården och vet också vilka personer som finns där. I en situation där vi saknar ramavtal väljs den person som bedöms som lämplig. Lagen om offentlig upphandling ger oss visst utrymme att inhandla tjänster där vi känner att det finns kompetens och där det blir leverans.

Vad gäller uppdraget till Boston Consulting Group gjorde sjukhusledningen bedömningen ”att Boston var det enda företag som hade den här kompetensen och kunde hjälpa oss att komma i gång”. Någon upphandling i konkurrens behövde därför inte göras trots den ansenliga summan.

Inspiration för att engagera Boston Consulting Group hämtade Barbro Fridén i Boston. Resan dit hade enligt Lars Grip inget samband med denna upphandling.

– Inget samband alls. Jag vet inte om Boston Group var inblandad i mötet i Boston. Där ligger Harvard University som var organisatör och experten är knuten till Harvard. Men Bostonresan gjorde intellektuellt starkt intryck på Barbro som hon förmedlat och det är mycket efter det som det här drog i gång, säger Lars Grip.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.