Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Här är kandidaterna som vill styra upp skolkaoset

”Demokraterna har varit en frisk fläkt”.
”Vi behöver rätt resurser för utsatta skolor”.
”Man kan göra det väldigt besvärligt att tvätta pengar”.
Tre röster – tre kandidater. Nu avgörs vem som ska efterträda Helene Odenjung (L) som kommunalråd med ansvar för skolan.
Vinnaren kan förändra maktbalansen i Göteborgspolitiken.

Tre kandidater kämpar om posten som nytt kommunalråd, med ansvar för skolan, och gruppledare för Liberalerna, efter att Helene Odenjung deklarerat sin avgång.

På måndagskvällen frågas Axel Darvik, Pär Gustafsson och Eva Flyborg ut och därefter väntar ett digitalt provval.

Alla tre vill se en nystart för Liberalerna, och göra partiet mer relevant för göteborgarna.

– Avståndet mellan politiken och vanligt folk ökar. Det tror jag är farligt, både för demokratin och för ett parti. Det måste brytas.

Så säger Eva Flyborg som är vice ordförande i Göteborg & co och har 20 år i riksdagspolitiken på nacken.

Hon vill prioritera tryggheten och radar upp problem med skjutningar, sprängningar och våldtäkter, och hur människor tvingas anpassa sina liv därefter.

– Om man inte känner sig trygg är man inte heller fri. Redan idag kringskärs många människors rörelsefrihet. Det är inte acceptabelt.

Hon vill också se en mer aktiv näringslivspolitik. Och ett lyft för äldreomsorgen.

– Det är inte värdigt att människor har det såhär på ålderns höst. Det kan betyda att man behöver höja löner, ändra arbetssätt, göra arbetet mer attraktivt.

LÄS MER: Skolkommunalrådet lämnar politiken vid årsskiftet

LÄS MER: Axel Darvik (L) kräver åtgärder mot gängen

Inför valet 2018 sa Eva Flyborg att hon vill se en kompromiss om Demokraternas paradfråga västlänken. Hon ser det som naturligt att stärka relationen till D.

– Demokraterna har varit en frisk fläkt in i politiken. De har fångat upp mycket av det här med avståndet mellan vanliga göteborgare och det politiska systemet. De har många bra företrädare med bra synpunkter, som man inte ska stöta bort.

Eva Flyborg

Vice ordförande i Göteborg & co och ledamot i kommunfullmäktige för Liberalerna.

Har 20 års erfarenhet som riksdagsledamot och har bland annat varit näringspolitisk talesperson för L.

Ålder: 57 år

Eva Flyborgs tre viktigaste politiska frågor:

1. Skolan. ”Den måste alla ha som första fråga”.

2.Tryggheten. Har föreslagit att hela Göteborg blir ett paragraf 3-område, där polisen kan begära hjälp av trygghetsvakter.

3. Jobben. En mer aktiv näringslivspolitik, och stöd till coronadrabbade företag.

Om sin roll i politiken: Inlyssnande som vill samarbeta brett. ”Vad är det för demokrati eller debatt om man inte lyssnar på vad de andra säger? Vi ska inte sluta oss, den som sluter sig förlorar.”

Pär Gustafsson (L) är ordförande i utbildningsnämnden, som har ansvar för gymnasieskolan, och vice ordförande i fullmäktige. Han är också budgetsekreterare för L och arbetar nära Helene Odenjung som han nu alltså vill efterträda.

– Jag vill verkligen att Liberalerna ska vara ett parti för fler och ett parti som bryr sig.

Det vill han uppnå genom att bredda bilden av partiet, göra partiet relevant ”hemma vid köksborden” och driva mer sociala frågor, som äldreomsorg och ensamheten bland äldre.

Han vill också se fler verktyg för socialtjänsten för att förbättra integrationen och tryggheten.

– Alla partier är väl överens om att vi behöver fler och strängare lagar för att komma åt brottsligheten, men utan en socialtjänst med muskler kommer man inte komma vidare. Där behöver vi ha tidigare insatser, tillsammans med rätt resurser för skolor i utsatta områden.

LÄS MER: ”Flytta jubileet – och dela ut Nobelpris i Göteborg”

Pär Gustafsson tycker att mer behöver göras för elever i behov av särskilt stöd.

– Jag tror att vi behöver bygga upp en infrastruktur av trygghet för de elever som betecknas som hemmasittare. Det finns rätt mycket kvar att göra, i kombination med att se till att det är studiero och ha höga ambitioner på alla elever.

Pär Gustafsson

Ordförande i utbildningsnämnden, som har ansvar för gymnasieskolan, vice ordförande i kommunfullmäktige. Anställd som politisk sekreterare i stadshuset och arbetar därmed nära Helene Odenjung. Förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige.

Ålder: 37 år

De tre viktigaste frågorna för Pär Gustafsson

1. Skolan

2. Sociala frågor (socialtjänsten och äldreomsorgen)

3. Integrationen

Om sin roll i politiken: Ett öppet och lyssnande ledarskap. Utveckla och bredda Liberalernas politik inom det sociala området. ”Vi behöver komma med nya frågor som gör oss relevanta, sådant som diskuteras hemma vid köksborden”.

Vill öka friheten

Axel Darvik (L), 1:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden, vill bekämpa ofriheten i människors vardag, genom att öka tryggheten, se till att elever har en bra skola att gå till och bygga bostäder så att unga kan flytta hemifrån och stärka ekonomin så att människor har ett jobb att gå till.

– Vi behöver ta tillbaka initiativet i skolfrågorna, och inte minst också när det gäller att stärka tryggheten i Göteborg, säger han.

Nyligen kritiserade han kommunstyrelseordföranden och allianskollegan Axel Josefson (M) för att han sagt att det inte behövs särskilda satsningar mot gängen eller en ökad satsning på förortens skolor i stadens budget.

– Om trafikkontor, miljöförvaltningen och social tillståndsenhet samverkar kan man göra det väldigt besvärligt att tvätta pengar och tjäna pengar på kriminell verksamhet, säger Axel Darvik.

Han tycker också att L och alliansen behöver bli bättre på att samarbeta brett, över blocken.

– Ibland har det blivit lite tjuv- och rackarspel. Man fastnar i formaliafrågor, men om vi fokuserar på de samhällsproblem vi har tror jag att det finns flera partier i fullmäktige som vill göra skillnad.

Axel Darvik

1:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Han sitter också med i kommunstyrelsens arbetsgrupp för ett fossilfritt Göteborg. Sitter i partistyrelsen och ingår i partiledningen.

Ålder: 38 år

De tre viktigaste frågorna för Axel Darvik

1.Skolan: Förbättra resultaten i skolan

2. Öka tryggheten i Göteborg

3. Öka bostadsbyggandet så att både unga och gamla kan få en bostad som passar där de är i livet.

Om sin roll i politiken: Driva vardagsliberalism för att öka människors frihet. Vill se ett mer öppet och modernt parti. ”För mig är det viktigt att vinna i verkligheten, i frågor som är viktiga för människor och deras frihet”.

Fakta: Så väljs nya gruppledaren

Måndag 14/9: Hearing med kandidaterna. Frågor från åhörare skickas in i förväg.

15-22/9: Digitalt provval

Om provvalet blir tydligt nog kommer sedan medlemsmötet bekräfta det. Annars blir det omröstning.

Liberalerna har 6 av kommunfullmäktiges 81 mandat och styr i minoritet tillsammans med alliansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.