Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är hjältarna som jobbar på julafton

De går upp tidigt på julaftonsmorgonen för att ta sig ut och bidra till samhällets nödvändigheter i form av bland annat sjukvård, brottsbekämpning, bränder och försäljning.
Men hur är det egentligen att spendera julafton på jobbet? GP har pratat med några av julhjältarna.

Medan det enligt tradition kokas risgrynsgröt till julaftonsfrukosten, de sista julklapparna inhandlas, för att sedan slutligen kolla på Kalle Anka, öppna klappar och äta julmat – finns det många som i stället arbetar på självaste julafton.

En av de som jobbar på julafton är Jonathan Tiberg som är remisskoordinator på Blå stjärnan på Hisingen.

"Går ingen nöd på oss"

Hans arbetsuppgift är att vara i kontakt med djurägare som ringer in men också med andra kliniker om det handlar om att ta emot husdjur från dem.

– Vi har mycket att göra även i dag, vi är en av de djursjukhus som alltid har öppet. Många har stängt och då vänder sig fler hit. De djur som kommer in en sådan här dag kan vara väldigt varierat, men också ha med julen att göra: att de har ätit något som de inte tål, giftiga växer eller någon mat, säger han.

Men han är inte särskild besvärad över att jobba på julen.

– Vi blir bjudna på jultallrik och får massor med fika, så det går ingen nöd på oss. Jag slutar klockan fyra i eftermiddag så då hinner jag hem och fira med familjen. Det är skönt att tjäna lite extra en sådan här dag, säger han.

"Ser till att få julstämning"

Svante Karlsson är insatschef hos räddningstjänsten i Storgöteborg. Även han jobbar på julafton.

– Vi har inte mer larm än normalt på julafton. Det är julefrid och ganska så lugnt. Det beror lite på vädret också, om det är halka när folk kör till nära och kära, kan det bli att vi åker ut på trafikolyckor, säger han.

Hur är det att jobba på julafton?

– När jag väl är på jobbet så känns det okej, jag vet att det ingår att jobba röda dagar och högtider i det här jobbet. Men jag har både familj och barn, så självklart vill man vara med dem också. Här på jobbet ser vi till att få lite julstämning och äta mat tillsammans, kanske en chokladask också. Så blir det lite julmys, säger han.

När GP ger sig ut på stan på julafton är de flesta butiker och restauranger igenbommade. Men det finns undantag. På City kebab kök och bar är stämningen på topp. Nästan alla bord är fullsatta av människor som äter och dricker.

– Vi har alltid öppet på jul, jag tycker stämningen här är underbar. Det är blandat med folk, bland annat kommer många ensamma hit som inte har någon att fira jul med. Vi har väldigt trevligt och planerar att ha öppet till klockan 01 ", säger Celik Üçler, ägare.

"Roligt att göra folk glada"

Även Le Croissant har öppet denna dag, till skillnad mot många andra av stans kaféer. Bakom kassan står Mina Ringmark, som inte har något emot att jobba på julafton.

– Det funkar väldigt bra. Folk är så himla trevliga på julafton och många blir glada för att vi har öppet. Det är roligt att göra folk glada. När vi stänger ska jag åka hem och fira med min familj, säger hon.

Några som haft en lugn arbetsdag är taxiförarna Haki Kaki och Farshad Torabian.

– Det är helt dött. Alla är hemma. Jag ska snart åka hem och fira med min fru. I kväll blir det nog mer kunder men just nu är det väldigt lugnt, säger Haki Kaki.

Farshad Torabian planerar att fortsätta jobba några timmar till.

– Jag är skild och lever ensam, min son är hos sin mamma i dag. Men i morgon ska jag träffa barn och barnbarn, säger han.

Sålt mycket magmedicin

Några av julens riktiga hjältar är personalen på Apoteket på Centralstationen.

– Det är faktiskt roligt att jobba i dag. Vi ser hur folk kommer in med sina presenter, vissa är glada, men många är stressade. Många har glömt sina mediciner hemma och behöver hämta ut ny. Det vi har sålt mest av i dag är magmedicin. Folk förbereder sig innan julbordet, säger apotekaren Sarah Aljailawi.

Efter stängningsdags ska hon träffa några kompisar och äta god mat.

– Vi firar inte jul men vi har hyrt en lokal där vi ska ses och ha det mysigt. Vi ska också passa på att göra en kompis som är gravid glad med lite presenter.

Kollegan Mantas Giga, apotekstekniker, har valt att jobba på julafton av ekonomiska skäl.

– Jag pluggar till apotekare. Som student är det viktigt att spara pengar och då är det jättebra att jobba i dag. Efter jobbet ska jag träffa familjen. Vi är katoliker och brukar äta en speciell middag som inte innehåller kött den 24:e. Och så spelar vi spel.

Städar tåg

Några andra riktiga hjältar under julen är fordonsoperatören Alexander Bram och komfortoperatören Mahad Hassan. Utan dem hade det blivit sura miner bland alla julens resenärer. Fram till klockan 20 i kväll arbetar med att städa och ta hand om tågen på Göteborgs central.

– Det är inga konstigheter att jobba i dag, så länge man kommer hem i god tid. Jag slutar klockan 20, så jag hinner lagom hem till familjen för att fira, säger Alexander Bram.

Mahad Hassan håller med.

– När jag slutat jobba ska jag hem. Kanske firar jag lite.

En annan viktig person för julens alla resenärer är lokföraren Gunnar Skoglycke. Han har kört tåget mellan Uddevalla och Göteborg under större delen av dagen.

– Jag har jobbat på julafton många gånger, det är inte så speciellt. Mina barn är för stora för att sakna mig och mina barnbarn är för små. Vi ska fira i morgon i stället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.