Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är GP:s nya ledning - byter vd och chefredaktör

Johan Hansson, före detta vd för Metro i Hongkong och New York och rådgivare till New York Times, blir ny vd för GP:s och övriga SLM-titlars ägarbolag Stampen Media. Samtidigt slutar GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein. - Ett drömjobb för mig som älskar både västkusten och lokalmedia, säger Johan Hansson.

Johan Hansson kommer nu från rollen som vice vd och Amerika-ansvarig på mjukvarubolaget Roxen som utvecklar webbaserade publiceringssystem. Tidigare har Johan varit vd för Metro i Hong Kong och New York samt rådgivare till bland annat The New York Observer, 365 Media och The New York Times. VD-rollen innebär nu att han flyttar från New York till Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är ett drömjobb för mig som älskar både västkusten och lokalmedia. Den första tidningen jag lärde mig att läsa var Hallands Nyheter. Och Stampen har ett antal otroligt starka titlar. Det ska bli fantastiskt roligt att fortsätta den moderniseringsresa som vi redan påbörjat med sunda affärer och lokal kvalitetsjournalistik, säger Johan Hansson som tillträder den 7 mars.

Uppvuxen i Bohuslän och Halland

Som vd för Stampen Media kommer Hansson utöver Göteborgs-Posten att ansvara för tidningar som Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

– Jag är glad att kunna presentera Johan som ny vd för medieverksamheten, han har lång erfarenhet av media med många framgångar bakom sig och ett stort driv med många idéer framåt. Utöver sin internationella medieerfarenhet är han född och uppvuxen i Bohuslän och Halland och kan varenda kobbe på västkusten, det tror jag är viktigt för den resa vi ska göra, säger Martin Alsander, koncernchef på Stampen.

GP:s chefredaktör slutar

I samband med bytet av vd har Göteborgs-Postens Cecilia Krönlein meddelat att hon tänker lämna sin roll som chefredaktör för tidningen.

– Det är spännande med Johan som ny vd och att han tar vid den resa som bara börjat. Det blir något av en nystart för våra tidningar och i den tycker jag att det är naturligt för mig att lämna plats för nästa generation, säger Cecilia Krönlein.

– Cecilia har varit GP trogen i större delen av sitt professionella liv och har gjort enorma insatser i alla sina roller, inte minst som chefredaktör. Med lokal journalistik som utgångspunkt har hon både förvaltat tidningen och varit med och lagt grunden för vår digitala strategi, kommenterar Martin Alsander.

Ny tillförordnad chefredaktör

Tillförordnad chefredaktör efter Krönlein blir Christofer Ahlqvist, nyhetschef på GP sedan snart två år tillbaka. Tidigare var han chefredaktör för Metro.

– Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått frågan att ta det här uppdraget. Att få möjlighet att jobba för en förändring där vi ska skapa innehåll som läsare är redo att betala för även digitalt borde vara varje journalists dröm. Det är något jag och Johan nu kommer att titta på tillsammans, säger Christofer Ahlqvist.

– Christofer är en stark publicist med lokal förankring så det är naturligt att han tar över stafettpinnen över Västsveriges största tidning. Han kommer stå för ett modernt ledarskap i en tid då vi tar ytterligare steg för att modernisera GP. Och jag vet redan nu att han kommer fungera väldigt bra ihop med Johan Hansson, säger Martin Alsander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.