Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sara Meshkinfam, styrelseledamot i anhörigföreningen BOA, fick ta emot minnesorden från GP:s läsare under minnesmanifestationen.  Bild: Petter Trens
Sara Meshkinfam, styrelseledamot i anhörigföreningen BOA, fick ta emot minnesorden från GP:s läsare under minnesmanifestationen. Bild: Petter Trens

Här är GP-läsarnas minnesord till offren

Under helgen har GP:s läsare kunnat skicka in sina minnesord till Backabrandens 20-årsdag. I samband med måndagens minnesmanifestation lämnades läsarnas ord över till Brandoffrens anhörigförening.

Den senaste veckan har Göteborgs-Posten lyft berättelser om den fasansfulla branden på diskoteket vid Backaplan den 29 oktober 1998. Samtidigt har GP gett läsare tillfälle att skicka in sina egna minnesord till brandkatastrofens offer.

I samband med minnesmanifestationen lämnade GP över läsarnas ord och en bukett blommor till Brandoffrens anhörigförening (BOA). I boken finns ord från vänner och anhöriga till de som drabbades, men även från göteborgare som blev en del av hela stadens stora sorg efter tragedin.

"Outsäglig sorg – för Göteborg och för hela Sverige! Vila i frid, alla ni 63 vackra själar. Och kärlek till era nära och kära", skriver Lilli.

"Det var som att gå in i en vägg av sorg när jag klev in på skolan första dagen efter branden. Jag förlorade en klasskamrat och skolan förlorade väldigt många elever. Vila i frid, ni 63 änglar", skriver Linda Carlsson.

Många läsare har också valt att berätta om sin tacksamhet mot personalen som deltog i räddningsarbetet efter att den enorma branden brutit ut.

"Mina tankar går självklart främst till offren och deras anhöriga, men även en tacksamhetens tanke till all räddningspersonal som väljer ett yrke att främst hjälpa oss andra. Ni är fantastiska!", skriver Rikard Almsved.

Flera läsare har tagit tillfället i akt att skicka en hälsning till någon som de förlorade i samband med branden.

"Min granne och hundpromenadskompis Jasmine. Jag tänder ett ljus för dig. Unga söta glada flicka, du är i himlen nu. För tidigt, men vi bestämmer inte själva", skriver Margrit.

"Vila i frid Sanaz, tillsammans med de andra. Ingen glömmer någonsin, hälsar dina fritidsfröknar Nadia, Katarina och Eva", skriver Eva Ökvist.

Samtliga minnesord har samlats i den bok som GP lämnade över i samband med manifestationen på måndagskvällen. Göteborgs-Postens nyhetschef Johan Sköld har tagit del av läsarnas ord.

– Backabranden är i mina ögon den största tragedin i Göteborgs historia. Än i dag minns de flesta var de var när katastrofen inträffade, och väldigt många har en personlig relation till det som hände. Det har varit viktigt för oss att ge ett tillfälle för göteborgarna att ägna de drabbade ännu en tanke, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.