Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är Göteborgs nya restauranger

Med våren kommer uteserveringarna och suget efter att dricka ett glas eller äta något gott medan de första varma solstrålarna värmer en. De senaste åren har restaurang- och krogbranschen i Göteborg vuxit som aldrig förr till en bransch som idag omsätter miljarder, och nya hak dyker ständigt upp. Men vilka är säsongens nykomlingar på stadens krogkarta?

De senaste åren har Göteborgs restaurangkarta förändrats på flera sätt. Klassiska krogar har försvunnit och nykomlingar med fräscha och nutida koncept har dykt upp. För några veckor sedan berättade GP att klassikern Chez Amis vid Vasaplatsen har försvunnit för att ge plats åt ett nytt brygghus med fokus på husmanskost och öl från microbryggerier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu kan GP berätta om fler nyheter i krogvärlden.

I höst kommer Elite Park Avenue Hotel på Avenyn öppna upp dörrarna till sin nya restaurang, med krögarprofilen Stefan Karlsson i spetsen. Planen är att öppna den nya restaurangen i början av hösten med ett helt nytt kulinariskt utbud med kvalitet och modern gastronomi, mitt i Göteborgs hjärta.

–  Det känns fantastiskt att bli en del av restauranglivet även på Kungsportsavenyn. Hotellet är den naturliga mötesplatsen både för Göteborgare och tillfälliga besökare. Det är ett stycke genuin kulturhistoria som vi nu får chansen att ge nytt liv, säger Stefan Karlsson.

Götaplatsgruppen, koncernen som tar över hotellets restaurang, driver sedan tidigare SK Mat & Människor, Toso, Mr P och Bar Himmel. I samma byggnad som Elite Park Avenue Hotel finns puben The Bishop Arms och restaurangen Locatelli – som kommer fortsätta drivas av Elite.

Vegansk street food på Hisingen

Mitt i de expansiva Kvillekvarteren på Hisingen kommer en vegansk street food-restaurang att etablera sig under de kommande veckorna. Det är Ida och Staffan Wittrock som kommer öppna öns första (?) veganska restaurang i början av maj på Herkulesgatan.

– Min bror driver eget i Stockholm så jag har alltid varit sugen på att testa på det själv. Sen blev jag vegan för två år sedan, och när vi hittade en lokal på Hisingen som funkade så kändes det ganska givet, säger Ida Wittrock.

Att konceptet skulle bli veganskt var en självklarhet – men det blir inga chiapuddingar eller smoothies.

– Vi har saknat bra streetfood. Går man ut på restaurang så gör man det för att unna sig och ha trevligt. Nyttigt ska inte vara fokus, säger Ida Wittrock

Vad kommer att finnas på menyn?

– Jag har en förkärlek för överdådig mat. Det blir en föränderlig meny till att börja med, med franska pizzor och övertoppade hot dogs. Men det kommer även att vara fokus på hantverksmässiga cocktails och lokalproducerad öl. Vi är två glada amatörer som testar oss fram.

 

Får namn efter ön

I sommar får ön Knarrholmen, i Göteborgs södra skärgård, sin alldeles egna restaurang. Bakom Knarrholmens restaurang står tre krögare, som sedan tidigare driver Break och Restaurang C. Det var Patrik Robertsson som fick frågan om att öppna en restaurang på ön för ett år sedan.

– Förra våren åkte jag ut till ön för första gången och då fick jag en så härlig ”saltkråkan”-känsla. Jag fick en bra feeling och då tog vi oss an den här otroliga utmaningen, säger Patrik Robertsson, en av ägarna.

På midsommardagen öppnar man upp dörrarna och har sedan öppet sommaren ut. I anslutning till restaurangen kommer det att finnas cirka 25 båtplatser och man hoppas på att många besökare tar sig dit även via färjeförbindelserna.

– Det är en svårslagen utsikt mot Göteborg, säger Patrik Robertsson.

Många som har besökt restauranger i skärgården, eller belägna vid havet, är bekanta med den vanligaste inredningen; hummertinor, gamla rep och inredning i blått, vitt och rött. Men så kommer det inte att bli på Knarrholmen, berättar Patrik Robertsson.

– Vi vill spegla öns historia och anorna från Götaverken. Det blir en inredning som är ganska industriell. Metall, rost och drivved i en modern miljö.

Även menyn kommer att reflektera omgivningen, men bara till en viss del.

– Vi har en vision om att kunna servera på halvportion. Vill man bara ha lite hummersoppa och ett glas vitt så ska man kunna få det. Men det blir absolut inte en fiskrestaurang bara för att det ligger vid havet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.