Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här är Göteborgs motpoler i EU-valet

Det är samma stad. Men i det ena området fick M 44,7 procent av rösterna medan S och V hamnade under spärren till EU-parlamentet. Tre mil nordöst: ungefär det omvända.

Inom Göteborg är skillnaderna i hur invånarna röstade i Europaparlamentsvalet enorma.

I valkretsen Östra Bergsjön är det rött som gäller. S fick stöd av 55,7 procent av invånarna, enligt det preliminära valresultatet. Tillsammans med V och MP fick partierna 77,3 procent.

M, KD, C och L fick å sin sida bara 13,8 procent tillsammans. M, KD, C och SD hade samtliga tvingats lämna parlamentet om resten av Sverige hade röstat som invånarna i Östra Bergsjön.

Enbart 22,3 procent av de röstberättigade i valkretsen röstade i EU-valet.

Ahmed Sheikh studerar till lärare och bor i området.

– Jag tror att många tycker att Socialdemokraterna känns rätt eftersom att de tycker att de har bra politik när det gäller migrationsfrågan, säger han.

LÄS MER: EU-val: Så röstade Göteborg i valet

För honom är miljöfrågan viktigast i EU-valet. Det handlar om att begränsa den globala uppvärmningen och att Europa har stor påverkan på omvärlden i klimatfrågan.

– Sverige, som ett modernt land, har också stor påverkan på omvärlden. På många håll i Europa vann miljöfrågan i EU-valet, men inte i Sverige, här minskade Miljöpartiet, säger han.

Ahmed Sheikh jobbade som röstmottagare på söndagens EU-val, liksom i höstens val till kommun, landsting och riksdag.

– Jag tycker att det är viktigt att synas när det är val, speciellt om man har en annan påbrå än svensk. Det är viktigt att vara aktiv i valet för demokratins skull.

Här hade S åkt ur

Knappt tre mil sydväst ligger valkretsen Södra Hovås. Här var valdeltagandet i EU-valet 68 procent.

Det är Östra Bergsjöns motpol när det gäller hur invånarna lägger sin röst. Det är Moderaternas starkaste område i EU-valet, 44,7 procent lade sin röst på partiet. Tillsammans med KD fick M 64,6 procent av invånarnas röster.

S och V skulle däremot åka ut ur parlamentet, med 3,0 procent respektive 0,8 procent av rösterna om det var upp till invånarna i Södra Hovås att bestämma.

Leif Stenson har bott i en sextiotalsvilla i området i 30 år. Han har jobbat som ingenjör, men är numera pensionär.

Han röstade i EU-valet och det var en fråga som var viktigare än andra.

– Det viktigaste är att motverka högervridningen, att Sverigedemokraterna och sådana partier inte får inflytande, säger han.

Han säger att han är rädd att man glömmer bort Europas nazistiska historia och är missnöjd med utvecklingen där högernationalister har vunnit mark i flera länder i Europa.

Varför tror du att så många röstar borgerligt här?

– Det beror på att det är dyrt att bo här. Eller ja, det är inte så dyrt när man väl bor här, men det är dyrt att komma hit från början.

En segregerad stad

Maria Oskarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, ser samma skilda mönster även i riksdagsvalet.

– Partierna företräder olika sociala grupperingar, och staden är så pass segregerad.

Att invånare i olika områden röstar så olika kan också handla om partiernas kampanjstrategier, var de är synliga bland folk, enligt Maria Oskarsson.

Är det problematiskt att det ser ut såhär?

– Om vi antar att människor har olika intressen och behov och att olika partier tillgodoser dessa är det bra att folk röstar på partier de upplever representerar dem. Men om partierna faktiskt representerar sina väljargrupper är en annan fråga.

Det talas ju om att klassröstningen har försvunnit. Vad tänker du om det?

– Om man menar att arbetarklassen, LO-kollektivet röstar vänster och övriga höger så har den försvagats successivt under 40-50 år.

Men om man tittar på social position och partival minskar inte klassröstningen, enligt Maria Oskarsson.

– Om vi tittar på faktorer som ställning på arbetsmarknaden, inkomst och utbildning kan vi förutse partival ganska långt.

Fotnot: Siffrorna är baserade på det preliminära valresultatet. På onsdag påbörjas räkningen av en del förtidsröster som inte hunnit fram i tid och på fredag eftermiddag väntas valresultatet vara helt klart.

LÄS MER: Allt du behöver veta om resultatet i EU-valet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.