Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är Göteborgs fulaste torg

GP:s läsare har sagt sitt och korat Göteborgs fulaste torg. Men i framtiden kan det bli ändring när kommunen vill andas nytt liv i de döda platserna.

Personalen på Opaltorgets gratisbutik tar sin kafferast utomhus denna förmiddag. Värmen lockar ute flera människor i solen och på gräsmattan utanför kyrkan intar stammisarna sitt fika under ett träd.

Trots att den vackra dagen på Opaltorget har platsen ett dåligt rykte. När GP bad sina läsare att utse stadens fulaste torg så röstades torget tillsammans med Skanstorget fram som Göteborgs minst attraktiva.

Många läsare tycker att Opaltorget kort och gott är väldigt fult medan flera läsare är betydligt mer upprörda över hur Skanstorget används i dag. Någon brist på konkurrens var det aldrig då över 30 förslag inkom till redaktionen. Bland annat röstade många på Kyrkbytorget, Radiotorget och Kärra centrum.

Men Opaltorget ska förändras. En ombyggnation av den fula ankungen har varit på gång sedan mitten av 00-talet. Nu hoppas kommunen få en detaljplan godkänd och inleda byggets första etapp till våren. Torget ska då göras om helt och ersättas med flera nya byggnader. En ombyggnation som är efterlängtad av människorna i området.

– Det är klart det finns saker att göra här. Det behöver byggas och skapas mer arbetstillfällen, säger Carina Magnusson som driver Cicero, ett företag som driver ett par arbetsmarknadsprojekt på torget.

Men hon försvarar också platsen som hon menar innehåller många positiva sidor bortom de slitna fasaderna.

– Torget består av människorna som är här och det finns många fantastiska människor i området. Många känner stolthet i att bo här, säger hon.

I en av torgets lokaler ligger Kaprifol kött som säljer närproducerade och ekologiska varor. Till skillnad mot andra verksamheter runt torget blomstrar affärerna enligt föreståndaren Damir Dodic. Han håller inte helt med läsarnas åsikter och tycker att saker har hänt sedan butiken öppnade för fyra år sedan.

– Det fulaste torget vet jag inte om det är men för två sedan hade jag hållit med. Nu har det blivit bättre här omkring, säger han.

Precis som Carina Magnusson tycker han att torget är mer än igenbommade lokaler och slitna ytor.

– Människorna är otroligt trevliga här, det är så många som kommer in och vill handla, från alla delar av stan också.

Precis som det finns planer för Opaltorget har diskussionerna om att bygga om Skanstorget varit aktuella. Många beklagar sig över torget som en gång var så livligt nu fungerar som parkeringsplats. Och de två torgen är inte ensamma om att behöva rustas upp. Som GP skrivit om tidigare finns långtgående planer på hur Selma Lagerlöfs torg ska byggas om och på Gamlestadstorget är grävskoporna i full gång.

Förutom de konkret och påbörjade planerna för många torg har kommunen också en betydligt mer långtgående idé vad några av stadens samlingsplatser ska bli i framtiden.

För när kommunen har skissat på hur Göteborg ska byggas ut fram till år 2035 finns nämligen planer på att kraftsamla kring några särskilda platser och områdena kring dem.

Några av dem är Vårväderstorget, Rymdtorget och Frölunda torg. Det handlar om att satsa vidare på platser som redan har bra service, kollektivtrafik och många boende, säger projektets ledare Sara Brunnkvist på Stadsbyggnadskontoret.

– Vi ser att det finns möjligheter och behov att bygga kring de här torgen så det blir mer attraktiva och få in mer människor på dem. Att se till att det finns fler människor som bor omkring torget, som är verksamma där och utnyttjar service och handel.

Hon menar att det handlar om mer än enskilda nybyggen och punktinsatser. Man vill jobba mer långsiktigt och satsa stort.

– För att stan ska leva så måste man fortsätta investera i platser som redan finns, säger Sara Brunnkvist.

Både Stadsbyggnadskontoret och politikerna är nu ivriga att börja göra de skissartade planerna mer konkreta. Till hösten vill man få fram fler detaljer om hur, när och vart byggandet ska börja.

– Vi måste se på vilket sätt vi ska göra det här. Annars så fortsätter vi att göra som vi alltid gjort och bygger några hus här och där. Då blir det ingen kraftsamling, säger Sara Brunnkvist.

Hela listan: Göteborgs fula torg

Opaltorget

Skanstorget

Kyrkbytorget

Landala torg

Komettorget

Här vill kommunen kraftsamla:

Rymdtorget

Selma Lagerlöfs torg

Brunnsbo torg

Wieselgrensplatsen

Vårväderstorget

Marklandsgatan/Axel Dahlströms torg

Frölunda torg

Gamlestads torg

Angereds centrum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.