Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Här är göteborgarna som kom in i riksdagen

En del välkända namn, men också en riktig doldis. Rösträkningen är klar, och nu står det klart vilka som valts in i riksdagen från Göteborgs kommun.

Tidigt på söndagsmorgonen meddelade Valmyndigheten att den slutgiltiga rösträkningen är klar. Det innebar inga större svängningar bland riksdagsmandaten, men nu står det klart vilka riksdagskandidater som kryssat sig in, eller tagit sig in tack vare sin placering på valsedeln.

LÄS MER: Valet har räknats klart – inga större förändringar

Det som krävs för att kryssa sig in i riksdagen är att man får över fem procent av rösterna i sin valkrets. I Göteborg har Lars Hjälmered (M), Robert Hannah (L), Anna Johansson (S), Maj Karlsson (V) kryssats in via personkryss.

Ny göteborgare i riksdagen

Hampus Hagman, 31 år, (KD) kniper också en plats i plenisalen, då han hade en hög placering på riksdagslistan i Göteborgs valkrets. Han ersätter Aron Modig som i höstas aviserade att han inte tänkte ställa upp för omval.

– Det känns ju väldigt stort och roligt, det är det finaste uppdraget man kan få som svensk medborgare, säger Hampus Hagman.

Hur ska du förvalta göteborgarnas förtroende?

– Jag ska driva göteborgarnas frågor. Jag gick på val på att driva näringslivsfrågor med särskilt fokus på sjöfarten.

På söndag åker han till Stockholm, dit han kommer veckopendla från Göteborg de kommande fyra åren. Hur riksdagsarbetet kommer se ut är dock svårt att överblicka, i nuläget är det oklart vilken konstellation som kommer få bilda regering. Men klart är att KD gick framåt rejält i årets val, efter en stark spurt.

– Nyckeln var att vi fokuserade på frågor där vi har stor trovärdigt, framför allt sjukvården. Dessutom stod Ebba Busch Thor (partiledare) för en fantastisk insats i valrörelsen, säger Hampus Hagman.

Stor skräll

Den stora skrällen från Göteborg är en annan nykomling – Leila Ali Elmi, 30-årig miljöpartist boende i Hammarkullen som lyckades få över 1 400 röster och passerade därmed femprocentsspärren för att ta sig in i riksdagen.

Delar av Miljöpartiets organisation i Göteborg har inte ens träffat deras nya riksdagsledamot.

Leila Ali Elmi hade plats 21 på riksdagslistan och kryssade sig alltså förbi ett stort gäng namn på MP:s lista i Göteborg.

– Jag är från en förort och uppvuxen i en förort, den frågan som är viktigast för mig är skolpolitiken. I de socioekonomiskt utsatta områdena så är det ganska dåliga skolor. Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen, sa hon till TT i fredags.

Leila Ali Elmi gick med i Miljöpartiet i samband med valrörelsen 2014. Att det blev just MP berodde på att det var det parti som bäst stämde överens med hennes åsikter, berättade hon i samma intervju.

GP söker Leila Ali Elmi.

Nedan följer representanterna från Göteborgs kommun som knep en riksdagsplats.

För att bli personvald till riksdagen krävs att en kandidat får minst fem procent av partiets röster i valkretsen. Övriga är valda tack vare placeringen på valsedeln.

I valet 2014 blev 98 riksdagsledamöter personvalda. Men de allra flesta av dem stod redan så högt upp på valsedeln att de skulle ha kommit in även utan personkryss. Endast tolv politiker lyckades ta en riksdagsplats från något av partiets toppnamn genom personkryss.

Listan avser antal personröster och procentuell andel av rösterna.

Moderaterna

Lars Hjälmered: 3571 – 5,14%

Marie-Louise Hänel Sandström: 1628 – 2,34%

Hans Rothenberg: 517 – 0,74%

David Josefsson 391 – 0,56%

Centerpartiet

Rickard Nordin 340 – 1,37%

Liberalerna

Robert Hannah: 1954 – 7,71%

Maria Nilsson: 435 – 1,72%

Kristdemokraterna

Hampus Hagman: 126 – 0,65%

Socialdemokraterna

Anna Johansson: 4646 – 5,59%

Mattias Jonsson: 1737– 2,09%

Gunilla Carlsson: 1358– 1,63%

Johan Büser: 675 – 0,81%

Vänsterpartiet

Maj Karlsson: 2929 – 5,98%

Yasmine Posio: 1096 – 2,24%

Tony Haddou: 519– 1,06%

Miljöpartiet

Leila Ali Elmi: 1467 – 6,04%

Anna Sibinska: 512 – 2,11%

Sverigedemokraterna

Dennis Dioukarev: 151 – 0,32%

Alexander Christiansson: 58 – 0,12%

Källa: Valmyndigheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.