Här är förslagen för området vid station Haga

För ett år sedan arrangerades en tävling för hur området kring Västlänkens station Haga ska se ut. Nu presenteras fem bidrag – varav ett av dem kan bli verklighet.

ANNONS
|

I våras arrangerade Göteborg stad, Trafikverket, Västtrafik, Västfastigheter och Sveriges Arkitekter tillsammans en tävling för arkitektteam där uppgiften var att komma med förslag på hur området kring Västlänkens station Haga ska utformas.

Nu kommer göteborgarna kunna se fem förslag som tagits fram av fem olika arkitektteam, där ett av dem kan bli verklighet. Under onsdagen invigs en utställning av tävlingsförslagen på Göteborgs stadsmuseum.

Förutom själva uppgångarna från Västlänkenstationen inkluderar förslagen delar av Kungsparken, en del av Haga kyrkoplan, en del av Pustervikskajen, den nya kollektivtrafikhållplatsen och Smyrnatorget.

– Man kommer få se fem stycken olika förslag på hur man kan lösa helheten i det här stadsrummet, konstaterar Johan Rehngren, Göteborgs stadsträdgårdsmästare och tävlingsjuryns ordförande.

ANNONS

LÄS MER:Så förändras Haga med Västlänkenstationen

Ska passa ihop med befintlig bebyggelse

Juryarbetet har pågått sedan innan jul och en vinnare kommer avslöjas i februari, innan dess är alla tävlande hemliga, även för juryn. Tävlingen utgår från den detaljplan som tagits fram för station Haga, tävlingsförslagen kommer därför att i viss mån likna varandra.

– Vi letar efter ett förslag som tar ett tydligt helhetsgrepp om stadsrummet runt station Haga. Sedan kan de fem förslagen uppfylla det på olika vis och där behöver vi i juryn ena oss kring ett förslag som vi anser svarar bäst mot de bedömningskriterier vi har satt upp i den här tävlingen, säger Johan Rehngren.

"Trinus" är ett av förslagen till hur området kring Haga station ska se ut i framtiden.
"Trinus" är ett av förslagen till hur området kring Haga station ska se ut i framtiden. Bild: Göteborgs Stad

Stationen Haga har varit en av de mest omdiskuterade delarna av Västlänken. Enligt Johan Rehngren har man tolv olika bedömningskriterier som man går efter, som bland annat innefattar hur väl förslaget bevarar och komplettera 1800-talsstaden.

– Vi tittar på en helhet i relation till de parkmiljöer och den bebyggelse som finns, det är jätteviktigt.

"Många känner för den här platsen"

Men oavsett vilket förslag som vinner så kommer det behöva bearbetas i en projektering.

– I en tävling så finns det ju inte möjlighet att ha en dialog med de arkitekterna som ritar, utan den dialogen tar ju vid när tävlingen är avgjord. Man behöver fördjupa förslagen helt enkelt, säger Johan Rehngren.

ANNONS

Varför vill man visa upp förslagen innan man valt en vinnare?

– Det är en viktig plats för göteborgarna och det finns många som känner väldigt mycket för den här platsen och det är ett projekt som många är väldigt intresserade av. Vi tror att det finns ett intresse bland människor att titta på det här och då ska vi visa upp det om vi kan det. Det finns ingen anledning till att inte göra det, vi ska ju kommunicera det som vi kan.

Men man har ingen chans att påverka beslutet?

– Nej, det är juryn som fattar beslutet. Men vi tror ändå att det finns intresse att titta på de förslagen som kommer in. Det kan leda till bra diskussioner som kan följa med in i fortsatta arbeten.

"Fläta samman" är ett av förslagen till hur området kring Haga station ska se ut i framtiden.
"Fläta samman" är ett av förslagen till hur området kring Haga station ska se ut i framtiden. Bild: Göteborgs Stad

LÄS MER:Här lyfts Rosenlundsbron bort – inför Västlänksarbetet

Överklagades till första instans

Detaljplanen för Västlänkens station Haga omfattar stationsuppgångarna, trafikmiljön, en ny cykelparkering under mark och en ny byggrätt inom Handelshögskolans kvarter.

I januari 2019 antog kommunfullmäktige detaljplanen för området. Där ingick också ett tillhörande genomförandebeslut för stadsutveckling om att bland annat investera 660 miljoner kronor i utvecklingen av området.

Detaljplanen för stationen överklagades till första instans, men Mark- och miljödomstolen valde att inte ta upp målet. När ingen överklagade planen vidare till Mark- och miljööverdomstolen vann detaljplanen laga kraft i slutet av juli förra året.

ANNONS

Förslagen kommer finnas tillgängliga för allmän beskådan på Göteborgs stadsmuseum fram till den 29 januari.

LÄS MER:Detaljplaner för Västlänken i hamn – utan protester

LÄS ÄVEN: Arne Larsson: Haga kommer att förändras med Västlänken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS