Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här är det totalstopp i trafiken idag

Bilister, cyklister, fotgängare liksom resenärer i kollektivtrafik kommer att påverkas rejält när tiotusentals löpare springer Göteborgsvarvet idag. Samtidigt förstärks kollektivtrafiken.
GP hjälper dig att reda ut hur du ska ta dig fram och var det är totalstopp.

Idag springer runt 60 000 personer Göteborgsvarvet, samtidigt som omkring 200 000 åskådare väntas följa loppet. Dessutom anordnas Cityvarvet och Yoga run i centrum.

Under många timmar kommer det att bli stopp i trafiken på diverse håll, så räkna med att det kommer att ta betydligt längre tid än vanligt att ta dig dit du vill. Om möjligt är det också smart att välja andra sätt än bilen att ta dig fram på.

Men det finns olika alternativa vägar att välja beroende på hur du väljer att ta dig fram. Släng ett öga på trafiken.nu för mer information.

Götaälvbron stängs av för all biltrafik i riktning mot centrum mellan klockan 11.30 och 19.30. Cyklister och gående hänvisas till den östra sidan av bron mellan samma tider.

Både gång- och cykelbanorna på Älvsborgsbron är avstängda från 11-tiden till 19-tiden. Om du går eller cyklar kan du istället ta dig över älven via Götaälvbron, Marieholmsbron eller Älvsnabben, som kommer att köra med ökad kapacitet under loppet. Bron är avstängd för fordonstrafik på den östra sidan. Två körfält mot centrum och ett mot Hisingen finns kvar att använda.

Halvmaran startar på Margretebergsgatan mellan Slottsskogen och Slottsskogsvallen och den här gatan stängs av mellan Dag Hammarskjöldsleden och Kungsladugårdsgatan mellan klockan 8 och 19.15. Även Slottsskogsgatan, mellan Högsboleden och Skytteskogsgatan, är avstängd under samma tid. Om du cyklar kommer du inte kunna passera genom Slottsskogen och Margretebergsgatan. Välj istället den östra sidan av Dag Hammarskjöldsleden-Änggården-Per Dubbsgatan för att ta dig fram.

Trångt vid Nordstan

Från 12.30-tiden stängs Övre Husargatan från Linnéplatsen mot Vasagatan av. All trafik kommer att ledas om via Linnégatan. Om du bor i Haga tar du dig in i området från Järntorget, och tar dig ut via Husargatan. Om du går eller cyklar kan du välja den västra sidan av Övre Husargatan, mellan Skanstorget och Linnéplatsen.

Mellan klockan 13 och 18 är Östra Sannegården avstängd. Om du bor i området och planerar att köra bil idag behöver du parkera bilen utanför avstängningen.

Vid Nordstan kommer det att vara trångt. Mellan 12.25 och 18.45 är Nordstans utfart mot Kanaltorgsgatan avstängd. Trafiken från parkeringshuset leds istället om via en tillfällig utfart på cykelbanan. Samtidigt blir det extra knökat i området eftersom det pågår vägarbeten kring Nordstan och Nils Ericsonsgatan.

Östra Hamngatan kan du inte passera medan loppet pågår. Välj istället vägen till Lilla Bommen eller Göteborgsoperan och vidare över Torsten Henrikssons Gångbro. Du kan också använda någon av gångslussarna utanför NK, Kungsportsplatsen, Kungsportsavenyn och Vasagatan.

Kollektivtrafiken förstärks

Kollektivtrafiken kommer att ta andra vägar än vanligt mellan 12.30 och 19.15. Ett tjugotal linjer påverkas på ett eller annat sätt på dagen. Om du tänker åka kollektivt idag är det bra att hålla ett extra öga på Västtrafiks hemsida för att se hur just din sträcka påverkas av Göteborgsvarvet.

Under dagen kommer dock kollektivtrafiken att förstärkas. Mellan klockan 9 och 20 förstärks trafiken med bussarna 8E och 16E som går mellan Heden och Botaniska trädgården via Korsvägen och tvärtom. Om du ska ta dig till eller från Hisingen är det också bra att veta att båtarna går oftare mellan Klippans färjeläge och Lilla Bommen. Om du cyklar kan det dock vara svårt att nå Älvsnabben från vissa platser eftersom loppet går där.

Om du planerar att heja på löparna när de startar eller går i mål, eller själv tänker springa, är det bra att veta att hållplatserna närmast start- och målområdet är Marklandsgatan, Botaniska trädgården och Linnéplatsen. Som löpare kan du också parkera din bil vid Åbys travbana och Högsbos industriområde och åka gratis pendelbuss därifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.