Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är de rödgröna som ska styra Göteborg

Så här ser stadens nya styre ut. Nio rödgröna kommunalråd med två nykomlingar: Johannes Hulter (S) som får ansvar för stadsbyggnadsfrågor och Marie Brynolfsson (V) för personal- och vuxenutbildningsfrågor.
– Att skapa bättre villkor för välfärdens personal ser jag som det mest akuta just nu, säger hon.

Socialdemokraterna, som gick framåt i valet, ökar antalet kommunalråd från fyra till fem. Kvar sedan tidigare finns gruppledaren Jonas Attenius, som kommer att ta posten som kommunstyrelsens ordförande och därmed bli stadens mäktigaste politiker. Han får också särskilt ansvar för näringslivsfrågor och trygghetsarbetet.

Kvar är också Viktoria Tryggvadottir Rolka som nu blir skolkommunalråd, Blerta Hoti som får ansvar för förskola, barn och kultur samt Marina Johansson, som varit kommunalråd sedan 2007 och behåller sina ansvarsområde för frågor som rör äldre, vård och omsorg.

– Marina Johansson är med sin långa erfarenhet mitt ankare och den jag kan vända mig till när det är något, säger Jonas Attenius.

Nytt namn på tung post

Nytt kommunalråd för Socialdemokraterna är Johannes Hulter som kommer att få ansvar för stadsutvecklingsfrågor.

– Vi har ju inte haft ansvar för de frågorna på åtta år, så jag hoppas verkligen att vi kan ta hand om dem på riktigt och ta ett samlat grepp, säger Jonas Attenius.

Varför Johannes Hulter?

– Han är en väldigt driven person som har kompetens, energi och kraft. Han har jobbat med de här frågorna i många år och har en helhetskompetens som ingen annan politiker i staden har. Han är på en nivå för sig där.

Vänsterpartiet har precis som tidigare tre kommunalråd. Daniel Bernmar behåller sin roll som gruppledare och kommer dessutom bli vice ordförande i kommunstyrelsen. Han får särskilt ansvar för frågor som rör idrott och föreningsliv, demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

”Otroligt fint uppdrag”

Kvar sedan tidigare är också Jenny Broman som nu får ansvar för för sociala frågor. Nytt kommunalråd är Marie Brynolfsson, som har en facklig bakgrund.

I Vänsterpartiet är det distriktsstyrelsen som utser kommunalråden och Marie Brynolfsson säger att hon är hedrad över att fått frågan och överväldigad över att ha blivit vald.

– Det är ett otroligt fint uppdrag, säger hon.

Vad blir viktigast?

– Det finns väldigt stora problem med kompetensförsörjningen och utan personal har vi ingen välfärd. Så att skapa bättre villkor för välfärdens personal ser jag som det mest akuta just nu.

Vilka är de största utmaningarna i det arbetet?

– Det finns flera. Det råder brist på folk som vill jobba inom välfärden. Vi måste göra arbetsvillkoren och arbetsmiljön mycket bättre, så att man vill arbeta i Göteborgs stad.

Vill se handling

Kompetensförsörjningen är ett problem inom alla delar av välfärden, säger Marie Brynolfsson. Inom till exempel äldreomsorgen är trenden just nu att personalomsättningen ökar.

– Det finns också mycket vakanser inom socialtjänsten och det går till exempel inte att nå målet om att inte ha några utsatta områden om vi inte har en stark socialtjänst.

Miljöpartiet som är minsta parti i det rödgröna styret får, precis som tidigare, ett kommunalråd – Karin Pleijel får ansvar för klimat och miljö och stadsmiljö, kretslopp och vatten.

– Det är ”hands on” som gäller. Vi behöver inte fler fina ord, utan visa i praktisk handling vad som gäller och skapa ett engagemang hos människor, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Centerpartiet går i opposition – klart för nytt styre

LÄS OCKSÅ: Josefson (M): C är en dörrmatta för vänstern

LÄS OCKSÅ: Så blir de rödgrönas politik i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.