Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan Göteborgsförslaget lanserades har närmare 700 tips lämnats in. Nu fyller demokrativerktyget tre år. Bild: Jenny Ingemarsson/Anders Wiklund/Johan Nilsson
Sedan Göteborgsförslaget lanserades har närmare 700 tips lämnats in. Nu fyller demokrativerktyget tre år. Bild: Jenny Ingemarsson/Anders Wiklund/Johan Nilsson

Här är de populäraste idéerna för ett bättre Göteborg

Bygg en ny lekplats i Klippan, inför klimatnödläge, rusta upp Stigbergstorget eller förebygg fettproppar i avloppen.
Sedan Göteborgsförslaget lanserades har närmare 700 tips, av varierande karaktär, lämnats in. Nu fyller demokrativerktyget tre år.

I januari 2017 införde kommunen möjligheten att lämna in förslag online. Sedan dess har närmare 700 Göteborgsförslag publicerats och kunnat röstas fram för politisk beredning.

Stefan Lydén är utvecklingsledare på förvaltningen för konsument- och medborgarservice och har jobbat med demokratifrågor sedan 20 år. Han är positiv till hur Göteborgsförslaget har utvecklats när det nu fyller tre år.

– Något starkare verktyg när det gäller att fånga in förslag direkt från medborgare och därigenom stärka upp det demokratiska systemet har jag inte sett. Då har jag ändå testat många olika metoder. Vi har drygt 34 000 registrerade användare, säger han.

133 av förslagen har fått minst 200 röster och därmed gått vidare till behandling av politikerna. Totalt har 23 stycken genomförts helt eller delvis. Bland annat en solcellspark på Hisingen, ett slopat kommunalt ramavtal för påskfjädrar och fotbollsmål till Björkekärrs grusplan.

Några förslag står ut som särskilt populära genom åren. Se nedan för de fem idéer som fått flest röster.

Utlys klimatnödläge omedelbart! (1410 röster)

Vill att kommunen erkänner klimatkrisen genom att utlysa klimatnödläge. På så vis ska klimatfrågorna sättas först, både lokalt, nationellt och globalt. Förslaget lämnades in i mars 2019. Är under behandling. Bild: Johan Nilsson/TT

Ett bebyggt Skanstorget kan aldrig återskapas (1023 röster)

Ville att kommunpolitikerna skulle fatta beslut om att behålla Skanstorget, med fri utsikt mot den historiska Skansen Kronan, som en allmän plats för framtida generationer. Vid förslagets inlämnande i september 2018 hade en markanvisningstävling precis genomförts med krav på minst 200 bostäder på torget. Förslaget genomfördes ej. Bild: Erik Abel

Förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar (835 röster)

Ville att kommunen skulle utreda ett förenklat alkoholtillstånd för föreningar som sysslar med bland annat musik, konst och litteratur. Förhoppningen var att få bort krav på vakter, anställd personal och kassaregister för att förenklar för det fria kulturlivet. Förslaget lämnades in september 2018. Genomfördes ej. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortsätt driva Slottsskogsobservatoriet (720 röster)

Ville att Göteborgs stad skulle skapa en ekonomisk fond för att säkra driften av observatoriet i Slottsskogen för en överskådlig framtid. Citat ur förslaget: "Det är något helt annat för en ung elev att se Jupiter och dess månar hänga skimrande i luften, live och direkt, än att se på en statisk bild på Wikipedia". Förslaget lämnades in i augusti 2017. Genomfördes ej. Bild: Linn Bergbrandt

Utöka naturskyddsområdet vid Härlanda Tjärn, stoppa avverkning (514 röster)

Ville stoppa exploateringen av grönområdena mellan Smörslottsgatan och Robertshöjdsgatan samt utöka Delsjöreservatet ytterligare. Det med anledning av att 340 lägenheter och en skola för 550 elever planerades i området. Förslaget lämnades in i januari 2017. Genomfördes delvis. Bild: Jenny Ingemarsson

LÄS MER: Linbanans väg – gick från Göteborgs prestigeprojekt till ekonomiskt praktfiasko

"Måste ha system som passar nya tider"

Stefan Lydén säger att de som lämnat in förslagen representerar en stor del av befolkningen.

– 50-, 60-, 70- och 80-talister står för 80 procent av alla förslag. De allra yngsta borde vi kunna göra mycket mer för att nå. Det handlar säkert om att det är ett trögt system som tar tid. Där kan vi tänka på andra sätt. Det är frågor för framtiden.

Under 2020 kommer förvaltningen för konsument- och medborgarservice att utveckla sitt stöd till de nämnder som tar emot Göteborgsförslag.

– I en tid när vi går från tio stadsdelar till noll behöver vi hitta sätt att föra samtal med medborgare någonstans. Vi måste ha system som passar nya tider.

Stefan Lydén lyfter gärna fram den positiva anda som präglar kommentarsfälten under förslagen.

– Det är ganska häftigt att se. På Facebook är människor överlag ganska kritiska och skriver att något kan vara bedrövligt. I Göteborgsförslaget finns det en avsaknad av detta. Det går att ha en sansad diskussion.

Även om relativt få förslag har lett till åtgärder när de behandlas av de politiska nämnderna kan det hända att de leder till förändringar på lång sikt. 2017 lämnades exempelvis ett Göteborgsförslag om att anlägga en hinderbana för vuxna i Kvibergs Park. Förslaget kom inte upp i gränsen på 200 röster.

– Men för någon månad sedan invigdes just en sådan för vuxna i Kvibergs Park. Det är viktigt att se att diskussionen finns och att politiken lyssnar av angelägna frågor, säger Stefan Lydén.

FAKTA: Göteborgsförslag

Ett Göteborgsförslag ska handla om det som Göteborgs Stad har ansvar för och möjlighet att besluta om.

Under 90 dagar ligger förslaget på Göteborgs Stads hemsida och samlar röster.

Förslag som får minst 200 röster går vidare till den politiska nämnd som har ansvar för frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.