Texten börjar under tv-klippet
– Jag tänkte på innehållet i mitt källarförråd och frågade mig: vad här gör mig lycklig? Ingenting, säger Maja Kall.
Hon har inspirerats av dokumentärer om minimalism, och försöker nu göra sig av med så mycket som möjligt av det hon inte längre använder. Framför henne på bordet på Kanaltorget ligger allt från böcker och ringar till en Chalmersmössa och en liten grå, nickande hund.
– Det här är en dansk hund, berättar hon för en potentiell kund som ger prydnadssaken en nyfiken blick.
Prissättningen är inte självklar, tycker Maja Kall. Hon har märkt att kunderna gillar att pruta, och siktar därför på att sätta priset lite högre än hon tänkt sig, för att sedan kunna gå kunden till mötes.
– Tar du 15 kronor säger kunden 10. Får kunderna inte pruta går de härifrån, säger Maja Kall.
Tradition med söndagsloppis
Varje söndag under sommaren är det loppis på Kanaltorget. Här kan den som vill mot en liten avgift fylla ett bord med eget hantverk, konst eller saker som man själv inte längre har användning av.
Jan Sjöstedt och Anna Stenberg från Stockholm kryssar fram mellan borden. De går gärna på loppis, och föredrar ställen där privatpersoner säljer sina egna saker.
– Det är oftast roligare, och lättare att hitta fynd, säger Jan Sjöstedt.
Idag har de köpt ett spel i nyskick för 20 kronor, och några glasskålar. Paret har hittills aldrig sålt något på loppis.
– Vi skämtade förut om att nästa år är det väl vi som står här och säljer, säger Anna Stenberg och visar upp plastpåsen med dagens fynd.
– Men vi brukar ge bort sakerna istället, så att andra kan sälja de vidare. Det handlar nog egentligen om att ha tid, fortsätter hon.
Rotar gärna djupt ner i lådorna
Vid ett bord en bit bort granskar en annan van loppisbesökare dagens utbud. Vanesa Lunde bor i Göteborg, och gillar att leta fynd både högt och lågt.
– Det kan vara allt möjligt, från prydnader till kläder, säger hon.
En bra loppis ska helst vara stor, med ett rejält utbud att gå igenom, tycker Vanesa Lunde. Möjligheten att ta en kaffepaus är också viktig.
Vanesa Lunde bjuder gärna på sina bästa råd för ett lyckad loppisbesök.
– Man ska ta sig tid, att verkligen rota i lådorna, och kunna gå igenom allt. Sen ska man helst gå själv, är man med någon som har andra idéer är det lätt att man stressar sig igenom loppisen, säger hon.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.