Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är de bästa nya byggnaderna i Göteborg

Förra året vann ett hyreshus, dessförinnan en kyrka. Bland de kandidater som snart kan utses till årets bästa byggnad i Göteborg finns bland andra en ombyggd verkstad, en skola och en vårdcentral.

Det är ett brett utbud av verksamheter i de olika hus som nu kandiderar till att utnämnas till Årets bästa byggnad i Göteborg. 

Bland de åtta nominerade återfinns bland andra Stenpirens resecentrum, Landamäreskolan i Länsmansgården, Vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och bostadshuset Putsegården i Lundby Kyrkby. Därutöver har även två privatvillor och två flerbostadshus chansen att ta hem priset.  

– Vi har fått in flera spännande nomineringar, och nu börjar arbetet med att bestämma sig för vilken byggnad som på bästa sätt uppfyller testamentets krav, säger Jessica Lindmark från stadsbyggnadskontoret som är sekreterare i juryn.

5 000 kronor prissumman

Det årligt utdelade priset kommer från Per och Alma Olssons fond – ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Där står att priset för Årets bästa byggnad ska tilldelas "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav". 

Priset består av en plakett och 5 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning och kommer att delas ut av kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm den 13 december. 

– Det här är det enda priset av det här slaget som staden själv delar ut, berättar Jessica Lindmark från stadsbyggnadskontoret som är sekreterare i juryn. 

Tidigare pristagare är bland annat Amhults kyrka, Kville saluhall, Hotel Avalon, Artisten, Kärra Centrum och Frölunda torg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.