Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är åtalet för krogvåldtäkterna

De unga kvinnorna bjöds på alkohol och droger. Sedan våldtogs de. Efter en sju månaders intensiv utredning kommer slutligen åtalet mot Göteborgskrögaren och festfixaren. Totalt misstänks duon för att ha begått övergrepp på nio kvinnor i åldrarna 16-23.

Kammaråklagare Jim Westerberg har nu lämnat in en över ett tusen sidor lång förundersökning till tingsrätten i Göteborg. Där beskrivs de misstänkta sexuella övergreppen som ska ha begåtts under totalt fem års tid mot nio olika kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Ytterligare en misstänkt våldtäkt i härvan

– Man kan säga att upprinnelsen är en våldtäkt i en trappuppgång i mars i år på Avenyn. Sen gjorde vi beslag i en mobil som gjort att vi hittat en hel del filmsekvenser och bilder som lett till ett stort antal anmälningar och till slut dessa åtal, bekräftar kammaråklagare Westberg.

Två grova våldtäkter

Serien med våldtäkter ska ha börjat i mars 2012. Då ska krögaren, som är i 50-årsåldern, ha våldtagit två 16-åriga flickor i sitt hem. Den hälften så gamle festfixaren ska ha varit på plats vid detta tillfälle. Även han ska ha våldtagit bägge flickor som blivit bjudna på alkohol och droger.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

– De två männen åtalas för två grova våldtäkter. Enligt ett färskt rättsfall är det att betrakta som grovt när två gärningsmän begår våldtäkter i tur och ordning. Det var oklart i praxis tidigare, men slogs fast nyligen, säger Westerberg.

Så tillägger han:

– Jag anser även att de visat särskild hänsynslöshet och råhet eftersom målsägandena var 16 år gamla. Genom att bjuda på alkohol och narkotika har de här männen hjälpt till att försätta dessa i ett hjälplöst tillstånd, argumenterar kammaråklagaren.

LÄS OCKSÅ: HD skärper våldtäktsstraff

De grova våldtäkterna filmades av duon. De ska dessutom ha tagit bilder på flickorna i samband med att de begick övergreppen. Särskilt den 50-årige krögaren samlade på sig bilder från detta tillfälle, enligt åtalet:

Han har tagit ett stort antal bilder på målsägandena nakna efter övergreppen, i mycket integritetskränkande situationer, ställningar och positioner.

Därefter ska den hälften så gamle festfixaren fortsatt våldta kvinnor på ett systematiskt sätt. Totalt är han misstänkt för två grova våldtäkter, fem våldtäkter och två fall av sexuellt tvång. Sju av brotten ska ha begåtts i Sverige och två av övergreppen ska han ha begått i USA. 

 

Bjöd på droger och alkohol

Det är inte bara brottsrubriceringen som upprepats. Även tillvägagångssättet har varit entydigt.

– Samtliga gärningar har startat på krogen. De unga kvinnorna har varit ytligt bekanta till den yngre mannen, på så vis att man träffats nån gång, men inte haft nån direkt relation. Så har man hamnat på efterfest och blivit bjuden på cannabis, kokain och alkohol. Då har han passat på och utnyttjat dessa kvinnor, förtydligar Westerberg.

Blandningen av droger och alkohol tros ha spelat en nyckelroll. De unga kvinnorna har beskrivit märkliga sinnestillstånd.

– Den mixen av cannabis, kokain och alkohol kan ge effekten att man blir oerhört trött och sover tungt. Målsäganden beskriver hur de gått ut och in ur medvetandet. Det blir väldigt underliga effekter. De har absolut inte kunnat freda sig, berättar Westerberg.

 

Spred bilder till vänner

Omfattande bevis finns i form av bilder och filmer som ska ha tagits på de målsägande medan de utsattes för samtliga övergrepp. Dessa har hjälpt åklagaren att styrka de misstänkta brotten.

– Man har via metadata på filmer och bilder se var nånstans i världen övergreppen begåtts via gps-koordinater och tid, i många fall. Man har även kunnat identifiera fler målsäganden genom denna bevisning, bekräftar Westerberg.

Flera av brottsoffren ska inte ens ha varit medvetna om att de utsatts för övergrepp. Festfixarens makabra dokumentation av sexualbrotten har därför varit avgörande för att få fallet i hamn.

– På bilder och videofilmer ser vi hur de här unga kvinnorna sover eller varit medvetslösa. I vissa fall har de varit så drogade och berusade att de inte ens vetat om att det hänt, förrän vi började ställa frågor. Men i en del andra fall har målsägandena inte anmält av olika anledningar. Det kanske kan bero på att man tagit narkotika frivilligt, man har blivit bjudna av de här männen, men i de flesta fallen har man inte vetat om alls att man blivit våldtagen, menar kammaråklagare Jim Westerberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.