Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre personer har häktats misstänkta för mord och grovt rån efter att en ung man knivhöggs ihjäl på Hjalmar Brantingsplatsen tidigare i veckan.  Bild: PER WAHLBERG
Tre personer har häktats misstänkta för mord och grovt rån efter att en ung man knivhöggs ihjäl på Hjalmar Brantingsplatsen tidigare i veckan. Bild: PER WAHLBERG

Häktningsförhandlingar efter misstänkta rånmordet under lördagen

Natten mellan tisdag och onsdag blev en ung man knivhuggen till döds vid Hjalmar Brantingsplatsen. Under lördagen pågår häktningsförhandlingar i Göteborgs tingsrätt, och samtliga tre misstänkta personer har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån.

Enligt utredningen rör det sig om ett rån som spårade ur. De tre misstänkta gärningspersonerna är två 21-åriga män och en 17-årig flicka. Samtliga är i nuläget misstänkta för mord samt grovt rån. Under lördagen pågår häktningsförhandlingar i Göteborgs tingsrätt.

Enligt åklagaren finns det risk för att de tre misstänkta gärningspersonerna skulle försvåra utredningen eller fortsätta begå brott om de släpptes på fri fot, och tingsrätten valde under lördagen att gå på åklagarens linje.

– Det är bra att tingsrätten delar min uppfattning att det föreligger sannolika skäl för brottsmisstanke mot samtliga tre personer, och att det är mord och grovt rån som är den rubricering som gäller, säger åklagare Thomas Willén.

Under den första häktningsförhandlingen häktas en av männen på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt rån. Mannen nekar till brott. Den andre mannen nekar också till brott men häktas på samma grunder.

"Överväger överklagan"

Den 17-åriga flickan häktas även hon på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt rån. Också hon nekar till brott.

Flickans försvarsadvokat, Lars Salkola, delar inte tingsrättens syn på två punkter. Han menar att det inte finns sannolika skäl för misstanke till brott, och han ställer sig kritisk till att socialtjänsten inte kan anordna en betryggande övervakning till hans klient.

– Det kan inte föreligga några sannolika skäl. Vi överväger en överklagan till hovrätten. Socialtjänsten måste kunna ordna en betryggande övervakning för henne.

Hur mår din klient efter beslutet?

– Hon är naturligtvis bedrövad. Hon upplever det som fruktansvärt att bara ha en sån här misstanke riktad mot sig och hon vet att hon aldrig skulle vara delaktig i en sådan här typ utav brottslighet.

LÄS MER: Rånmordet ett av sju rån i Göteborg – under samma dygn

Drogmissbruk

Alla tre frihetsberövade har ett drogmissbruk gemensamt, enligt kammaråklagare Thomas Willén.

De tre misstänkta gärningspersonerna var så drogpåverkade att de inte kunde förhöras under förundersökningens inledande tolv timmar.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, beklagar händelsen och beskriver det hela som ovanligt.

– Detta är en fruktansvärd tragedi med meningslöst våld i en situation som urartar och slutar med att en person dör, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till GP under onsdagen.

LÄS MER: Drogmissbruket – en gemensam nämnare för de tre anhållna

LÄS MER: ”En fruktansvärd tragedi med meningslöst våld”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.