Personalen på häktet tackas med storstädning och bulle

En kriminalvård i stabsläge och ett överbelastat häkte mitt under coronapandemin har satt hård press på häktespersonalen. Nu höjer de rösten efter att ledningen meddelat att deras hårda arbete ska tackas – med en storstädning de själva ska genomföra tillsammans med de intagna.
– Det var som en spark i magen, säger en i personalen som vill vara anonym.

ANNONS
|

I Göteborg renoverades häkteslokalerna i somras vilket innebar utmaningar och covid-19 har inte underlättat arbetsmiljön för de anställda. Nu vittnar personalen om en allt otryggare och stressigare tillvaro, präglad av en ökad mängd hot om våld och våldshandlingar.

Det var därför med stor förvåning som personalen på häktet i Göteborg läste det senaste utskicket från ledningen. De tackades för ett väl genomfört arbete vilket nu skulle firas – med en storstädning av häktet tillsammans med de intagna vilket sedan skulle avslutas med en kanelbulle.

Ansträngd situation

En del av personalstyrkan på häktet i Göteborg har valt att protestera efter att ledningens senaste utskick gick ut till de anställda. Ingen vill däremot gå ut med namn då de beskriver stämningen med ledningen som ansträngd.

ANNONS

– Vi går redan på knäna och nu vill de att vi ska städa också, säger en i personalen som vill vara anonym.

I utskicket skriver ledningen: ”Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. I år infaller den i samband med att häktet sätter punkt för ett omfattande renoveringsarbete. Det är fantastiskt att se hur ni i personalen, tillsammans med våra stödfunktioner, har tagit er an alla de utmaningar som renoveringen inneburit. Nu är det dags för hela häktet att fira detta tillsammans och givetvis gör vi det på vårt speciella vis…

Det har varit oerhört glädjande att se hur kreativt och flexibelt ni planerat och genomfört flyttar av såväl klienter som möbler fram och tillbaka – stort tack! Inte bara ska vi fira detta två dagar innan kanelbullens dag, alltså redan fredagen den 2 okt, utan vi ska också göra det tillsammans med alla våra klienter under en gemensam storstädning! Samtlig personal och chefer ska under denna dag med gemensamma krafter städa och skura i våra lokaler.”

LÄS MER:Kriminalvården i stabsläge – Göteborgs häkten rustar för kris

”Känns som ett hån”

Förutom att de ombeds storstäda nämner personalen också att julklappen drogs in förra året och att julbordet ställts in i år, delvis på grund av corona.

– Det här känns mer som ett hån mot kriminalvårdarna på häktet, värderas vi inte högre än så?

ANNONS

Häkteschefen Malin Sparrström väljer att inte kommentera utskicket från ledningen mer än att hon tycker att det är tråkigt att man ser det så.

– Jag har svårt att se hur en trevlig samaktivitet som avslutas med en kanelbulle beskrivs som en tvångskommendering, säger hon.

LÄS MER:Erfarna kriminalvårdare får inte jobba kvar – nya anställs

Tungt belastad verksamhet

Under ett antal år har häktet i Göteborg haft allt större beläggningsgrad och under hösten väntas stora utmaningar. Kriminalvården meddelade i september att de går in i stabsläge för att akut kunna hantera den platsbrist som råder både på landets häkten och anstalter.

Enligt Kriminalvårdens platssektionschef Joakim Righammar riskerar verksamheten att inte kunna ta emot alla häktade och dömda, inte heller upprätthålla säkerheten och uppfylla alla de intagnas behov.

LÄS MER:Facket om stabsläget: Åtgärderna kommer sent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS