Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Häktet ska ha släppt fel person

Tidigare i veckan ska häktet i Göteborg av misstag ha släppt en person på fri fot. Polisen har fortfarande inte fått tag i personen. Och liknande händelser har varit på väg att ske tidigare.

Det var i onsdags som en person släpptes ur häktet i Göteborg – av misstag. Egentligen skulle personen i fråga fortfarande vara kvar, vilket Aftonbladet var först att skriva om.

Ulf Mossberg är presstalesperson på Kriminalvården. Enligt honom handlar det om att personal på häktet släppt en person efter uppmaning från en åklagare. Då borde personalen ha undersökt om det finns andra anledningar att hålla kvar personen i fråga. Det missades och därmed uppmärksammades aldrig det faktum att den nu felaktigt frigivna personen hade en överträdelse mot en villkorlig dom och därmed borde sitta frihetsberövad i ytterligare 15 dagar.

– Det är den mänskliga faktorn. Det finns rutiner och ett antal kontrollpunkter som ska genomföras och det har brustit. Rutinerna är rigorösa, säger han.

Fortfarande på fri fot

Den felaktigt frigivna personen ska fortfarande vara på fri fot och man har inlett en särskild utredning för att utreda händelsen.

Tidigare publicerade Aftonbladet uppgifter om att det handlade om en förväxling av två intagna på häktet. Det är felaktigt, enligt Ulf Mossberg.

– Att det skulle handla om en förväxling kan jag dementera. Det fungerar inte på det sättet.

Det inträffade är allvarligt, enligt Ulf Mossberg.

– Det är väldigt allvarligt. Det säger sig självt att en person som inte ska släppas fri, ska inte släppas fri. Så enkelt är det. Allmänheten måste kunna lita på att vi sköter vårt uppdrag.

Tidigare incident

När man upptäckte det inträffade ska man ha larmat polisen, men man har alltså ännu inte lyckats få tag i personen.

Det är oklart vad den felaktigt frisläppta personen har suttit i häktet misstänkt för.

GP har tidigare rapporterat om liknande händelser, men där det inte gått så lång att fel person frisläpptes. I slutet av förra året höll mannen som dömdes för dikesmordet i Angered på att släppas ut från häktet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.