Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var när en ny upphandling av kioskverksamhet skulle inledas som Kriminalvården upptäckte att den som driver kiosken idag saknar tillstånd för att sälja tobak. Bild: Anders Hofgren
Det var när en ny upphandling av kioskverksamhet skulle inledas som Kriminalvården upptäckte att den som driver kiosken idag saknar tillstånd för att sälja tobak. Bild: Anders Hofgren

Häktet i Göteborg ger gratis snus och cigaretter till intagna

Den senaste veckan har de intagna på häktet i Göteborg fått gratis snus och cigaretter. Detta sedan Kriminalvården upptäckt att kiosken på häktet saknar tillstånd för att sälja tobak, skriver GT.

Tidsfristen för den förra upphandlingen gick ut i slutet av november. I samband med att en ny upphandling av kioskverksamhet skulle inledas upptäckte Kriminalvården att entreprenören som driver kiosken på häktet i Göteborg saknar tillstånd för tobaksförsäljning.

Detta ledde till att de anställda fick en ny arbetsuppgift: att köpa snus och cigaretter och dela ut till de som sitter på häktet. Enligt GT har de intagna inte behövt betala för varorna.

30 000 kronor om dagen

En källa har uppgett för tidningen att man har handlat tobaksvaror för mellan 20 000 och 30 000 kronor om dagen.

– Nästan alla beställer tobaksvaror. De som inte nyttjar den själv säljer den vidare till andra intagna, säger en källa till GT.

"Lösningen är kortsiktig"

Malin Sparrström, chef för häktet i Göteborg, har via Kriminalvårdens presstjänst meddelat att Kriminalvården är skyldiga att ordna tobak till vuxna intagna som använder det:

"Lösningen med att dela ut tobak är kortsiktig och pågår tills vi har en annan hållbar lösning. Så snart vi ordnat med ny ordning kommer våra klienter åter betala för sin tobak", skriver Kriminalvården i ett mejl till GT.

Kioskägaren får fortsätta sälja andra varor på häktet medan arbetet med den nya upphandlingen fortgår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.