Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häftigt väderfenomen syntes i Göteborg

Många associerar "Halo" till en Beyoncélåt från 2008 eller till ett tv-spel. Men halo är även ett fascinerande och häftigt optiskt ljusfenomen som kan uppstå runt solen vid vissa väderförhållanden. Oskar Örth fångade en halo på bild vid Näset i västra Göteborg.

Oskar Örth befann sig utomhus strax efter 14-tiden på tisdagseftermiddagen vid Näset i västra Göteborg när han såg något ovanligt på himlen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag jobbar på en skola och så spelade jag fotboll med några elever. En kille sköt upp bollen i luften och så såg jag en ring runt solen och fastnade med blicken, säger Oskar Örth.

Det Oskar såg runt solen var ett så kallat halo. Ett optiskt fenomen i form av ringar, pelare, bågar eller ljusa fläckar, som kan vara både färgade och ofärgade.

– Det är vanligast runt solen, men kan även uppstå runt månen. Men det är inte lika vanligt, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Det är när ljuset från solen bryter igenom och reflekteras i iskristaller som finns i höga slöjmoln som det optiska fenomenet runt solen, och i sällsynta fall månen, uppstår. Väderfenomenet framträder i samband med närmande frontsystem och nederbördsområden. 

– Halo sker när vi har höga slöjmoln på himlen. Ofta när vi har höga slöjmoln betyder det att det kommer en varmfront och nederbörd strax efter, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Första gången

Oskar Örth hade aldrig varit med om ett liknande väderfenomen tidigare.

– Det såg jättemärkligt ut, jag hade aldrig sett det tidigare och några minuter senare var det borta, säger Oskar Örth.

Enligt meteorologen Maria Jönsson brukar en halo endast vara en kort stund.

– Det brukar ske en stund så att man hinner lägga märke till det, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca. 

Just den här halon, som skymtades vid Näset i Västra Göteborg, varade i några minuter.

– I fem minuter, kanske lite längre, säger Oskar Örth.

Varmare väder på ingång

Halon kan vara ett tecken på en förändring i vädret, vilket stämmer överens med prognosen för vädret de kommande dagarna.

– Vi har just nu ett lågtryck som ligger över Jylland och ger en del regn där. Det kommer att föra in regn över västkusten ikväll och sent inatt. Molnen tätnar på under kvällen och sen drar regnet in. Det är lite osäkert hur pass långt norrut det kommer, men från södra Halland och upp till de västra delarna av Bohuslän, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Men efter regn kommer, som bekant, solsken. Många njöt av den kortvariga värmeböljan den förra helgen, som bjöd på både strålande sol och varma temperaturer. Men liknande temperaturer finns inte med i prognosen för den kommande helgen.

– Det är rätt ostadigt i veckan, men framåt fredag ser det ut att bli strålande sol och 10 till 15 grader. Även på lördag blir det lite varmare med sol och likaså på söndag. På söndag blir det lite högre temperaturer, men med fler moln, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Såg du också det här fenomenet och tog bilder? Hör av dig till GP!
Mejl: [email protected]
MMS: 72010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.