Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Allt vi människor behöver är att bli sedda."

Häckner - JAG är göteborgare och stolt sådan

Carl-Einar Häckner funderar kring vad som är bäst med Göteborg.

Jag fick frågan vad som är det bästa med Göteborg. Eller rättare sagt nämn de tre bästa sakerna. Första är lätt. Luften från havet. Att andas i Göteborg. Det bästa med Göteborg är att andas luften här. Det känns skönt i lungorna och i sinnena. Att andas sitt hem. Det finns en stämning i Göteborg som känns riktig. Göteborg är litet men ändå stort. Det är skönt att ta det lugnt i Götet. Det är inte så stressigt heller. När jag landar på Landvetter och går ur planet och bara drar in luften så är det syrgas för själen. Så är det inte någon annanstans i världen – tycker jag.

Då vet ni det. Hmm ...

Sen så är det bästa i Götlaborg att man kan snacka lite med folk. Det är inte så överspänt. Det kanske är klichéer för somliga men inte för mig. När det skämtas om oss från Göteborg. Bryr vi oss inte. Det rinner av. Som på en gås. Det berör oss inte när någon skojar om Kopparmärra eller vår gata Avenyn. Vi kan stå i spöregn och älska Göteborg. Så är det. Spelar ingen roll hur mycket det regnar.

Det kan regna HUR MYCKET som helst. Det kan HAGLA. Vi är Göteborgare. Vi älskar Göteborg. VI ÄLSKAR regn, dimma VÅTT och GRÅTT. För vi vet att efter regn kommer solsken, våren och sommaren. Då är det grymt. Finns inga som är så glada som vi när våren kommer. Alla sitter på trappor, solar, ler och blundar. 

Sen är havet bland det bästa med Göteborg. Det är ju givet. (JAG funderar på hur många gånger jag kan skriva Göteborg och ändå bli publicerad.) 

För jämlikhetens skull kan vi fundera lite kring huvudstaden.

Stockholm är också vackert – när man kommer in med tåget så blir man ju knäckt av det vackra som bara blixtrar i ögonen. Som att titta igenom krossat glas när solen speglar sig i vattnet. Solkatter som diamanter i vattnet mellan hustak, broar och stadshus. Kisar alltid med blicken för att inte få dåndimpen. Stockholm är stort. Har gator som i Paris. Stora hus. Fina linjer, vatten och vyer. Men det är inte lika lätt att andas där uppe. Det är lite kvavt. Vet inte vad det beror på. Man går och chippar efter syre. Undrar vart luften tagit vägen. Allt är vackert. Jag ser himlen men känner den inte. Jag jobbar gärna i Stockholm. Finns underbara människor där. 

Men kan nog inte bo där. 

(Jag ska inte börja prata om Berlin nu. Hur skönt det är att hänga där: Mat, ställen, öl, kultur, historia. Det gör vi en annan gång.) 

JAG är göteborgare och stolt sådan. Och tycker om att andas. Det kan vi göra i Göteborg. Det är bara att gratulera oss själva då.

Tummen upp

Fåglar. Älskar att titta på dem.

Tummen ner

Att vara utlämnad åt Migrationsverket.

Carl- Einar Häckner är trollkarl och komiker. Han är aktuell med föreställningen Skärvor på Teater Aftonstjärnan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.