Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gymnasieskolorna i Göteborg fortsätter på distans

På torsdagsmorgonen kom beskedet att gymnasieskolor i Sverige successivt ska övergå till att ha en del av sin undervisning på plats i skolan. Men i Göteborg kommer eleverna att undervisas helt på distans ytterligare en månad, fram till sportlovet.
– Smittspridningen i gruppen gymnasieelever ökar, och vi stödjer oss på de rekommendationer som finns, säger utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L).
Beskedet hyllas av ordföranden för Lärarnas riksförbund, samtidigt som hon ger en känga till regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Om smittläget tillåter ska gymnasieskolorna i Sverige successivt börja övergå till att bedriva undervisning på plats i klassrummen. Det beskedet gav statsministern Stefan Löfven (S) och utbildningsministern Anna Ekström (S) på en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Det är inte rimligt med distansundervisning hela tiden i hela landet, säger Anna Ekström.

Olika i olika regioner

Eftersom smittspridningen ser olika ut i olika delar av landet blir det upp till varje region att ta beslut om läget, baserat på smittspridningen.

Efter beskedet från regeringen har utbildningsnämndens ordförande i Göteborg, Pär Gustafsson (L) diskuterat saken med förvaltningsledningen, som i sin tur varit i kontakt med smittskyddet. Vid lunchtid hade han tagit beslut om hur det blir för Göteborgs gymnasieskolor.

– Jag har fattat beslut om att vi fortsatt kommer att genomföra undervisning på distans fram till den 21 februari. Fram till sportlovet, säger han.

Efter det är planen att delvis återgå till att ha lektioner på plats i skolan.

LÄS MER: Flera nya besked om coronarestriktioner

LÄS MER: Barns fritidsaktiviteter ska öppnas igen

Undantag

Redan nu görs undantag för exempelvis introduktionsprogrammens elever, som undervisas på plats. Men nu kan undantagen utökas.

– I de fall där rektorn bedömer att en enskild elev eller elevgrupp inte tillgodogör sig utbildningen ska rektorn besluta om att undervisningen görs helt eller delvis på plats i skolan, för att säkra upp att alla elever som inte riktigt klarar av distansundersvisningen klarar sina studier, säger Pär Gustafsson.

Årskurs 3 prioriteras

Efter sportlovet är planen att börja övergå till att ha lektioner på plats i skolan.

Pär Gustafsson säger att fokus kommer att vara på årskurs 3, som tar studenten till sommaren.

Det var i början av december som gymnasieskolorna återigen övergick till att, med några undantag, helt bedriva undervisningen på distans.

Hyllas av Lärarnas riksförbund

Beskedet om gymnasieskolorna i Göteborg hyllas av ordföranden för Lärarnas riksförbund, Åsa Fahlén.

– Vi har kollat med våra medlemmar och en klar majoritet vill fortsätta helt på distans, säger hon.

Men hon skickar också en känga till Folkhälsomyndigheten och regeringen efter beskedet att gymnasieskolor i Sverige ska börja gå tillbaka till att delvis ha lektioner på plats i skolan.

– Jag tycker att det är för tidigt. Både med tanke på at vi precis fått siffrorna om att det är en ökad smittspridning i högstadiet, och att vi fått signaler om att det fortfarande inte görs riskbedömningar på alla skolor. Det är oroväckande, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.