Gymnasier slåss om nior

ANNONS
|

- Jag började tänka på gymnasiet redan i åttan och blev stressad över att inte veta. Det är bra att få gå hit och höra elever och lärare berätta om sina skolor. Samtidigt är det väldigt förvirrande, det är så många som verkar bra, säger Erica Berghäll som går i nian på Vallhamra skola i Partille.

Den 1 februari ska hon och alla andra nior i Göteborgsregionen ha valt vilket program och vilket gymnasium de vill gå på nästa höst. Efter ett par varv bland montrarna på Gymnasiedagarna har Erica Berghäll och klasskompisen Benjamin Sahragard samlat på sig massor med broschyrer. Polhemsgymnasiet, Hulebäcksgymnasiet och IHGR tillhör favoriterna.

ANNONS

- Men det viktigaste är nog att man väljer nåt som är kul, annars blir man nog lätt skoltrött. Men var skolan ligger och hur eleverna är spelar mindre roll, säger de.

I år finns mer än 70 skolor på plats på Svenska mässan för att visa upp sina utbildningar. Men trots att utställarna har blivit fler och konkurrensen hårdare, har många skolor bytt strategi. Allt fler väljer bort gratisprylar och godis för att istället satsa på ren information om skolan och de olika programmen.

- Man har väl lärt sig vad det är eleverna vill ha, många som kommer hit är redan medvetna om vad det är de vill. Därför jobbar många skolor mer med information och mindre med saker som ska locka, säger Linda Andersson, projektansvarig för Gymnasiedagarna.

En av årets nykomlingar är Ebba Petterssons gymnasieskola som har sin monter längst ner i mässhallen. Skolan har fortfarande inte fått klartecken från Skolverket, men hoppas på att starta med 90 -120 elever nästa höst. I nytryckta broschyrer finns information att läsa om skolans inriktning, klassrummen finns än så länge bara på ritningar.

- Att vara med på mässan är ett sätt att synas , visa vad vi har att erbjuda och testa vårt varumärke. Vi kommer också att annonsera och ha öppet hus. Vi måste jobba som om vi får tillstånd, säger Kenneth Stålnacke, projektledare för Ebba Petterssons gymnasieskola.

ANNONS

De närmaste åren kommer antalet gymnasieelever i regionen att minska med cirka 2 000, samtidigt har flera nya fristående gymnasieskolor ansökt om att få starta hos Skolverket. Det oroar inte Kenneth Stålnacke.

- Vi är medvetna om att det är en överetablering av skolor i Göteborg, men det ser vi som en utmaning, säger han.

Vad tar du med dig härifrån?Astrid Ahlskog Arbaeus, Varlaskolan i Kungsbacka

Sara Johansson, Kyrkbyskolan i Nödinge

Philip Engsfeldt, Vallhamra skola i Sävedalen

Tommy Veljovic, Toleredsskolan på Hisingen

Gymnasievalet

ANNONS