Gymnasieminister Aida Hadzialic.
Gymnasieminister Aida Hadzialic.

Gymnasieminister Aida Hadzialic vill höja statusen på yrkesprogrammen

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) säger att regeringen satsar historiskt mycket på kommunerna nästa år. Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) är ändå inte nöjd.

ANNONS
|

När Aida Hadzialic fick veta att hon skulle presenterar regeringens vårbudget i Göteborg ville hon träffa besöksnäringen. I går samlades beslutsfattare från bland annat Liseberg, Universeum och Göteborg & Co för att höra om budgeten och föra fram sina åsikter till ministern.

Carina Halvord, vd för Universeum, passar på att lyfta momsfrågan. Hon befarar att Universeum ska få höjd moms, efter ett beslut av Skatteverket nyligen.

- Skulle min verksamhet betala 25 procent rätt över slår det med nio miljoner. Det sänker Universeum i ett slag.

Carina Halvord betonar att Universeum och andra science centers är viktiga aktörer när det gäller fortbildning av lärare och att höja elever. Aida Hadzialic lovar att ta med sig momsfrågan, som inte är en del av hennes ansvarsområden, till sina regeringskollegor.

ANNONS

Annars handlar samtalet mycket om kompetensförsörjning och om yrkesprogrammens status. Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg, betonar vikten av att yrkesprogrammen är högskoleförberedande och får medhåll från Aida Hadzialic som har utnämnt 2016 till yrkesutbildningarnas år.

Cirka 100 miljoner går i vårbudgeten till en förstärkning av undervisning i svenska för nyanlända. När GP undrar vad i denna budget som går direkt till yrkesutbildningar och vuxenutbildning blir svaret något undanglidande.

- Vi satsade för i år på en stor utbyggnad av yrkeshögskolan och att yrkesprogrammen ska bli mer attraktiva. Just i den här vårbudgeten handlar det mer om välfärdsmiljarder till skolan, samtidigt som vi har en tilltro till att kommunerna själva vet hur de ska använda pengarna, säger Aida Hadzialic.

Av de tio miljarderna för nästa år beräknas Göteborg få drygt 357 miljoner kronor. Ulf Kamne, Miljöpartiets gruppledare i Göteborg, säger att han är glad över att satsning blir permanent.

- Men 357 miljoner är inte särskilt mycket för en stad som Göteborg, så vi hoppas på några fantastiska nyheter också i höst.

Även förra året fick Göteborg extra miljoner av regeringen, då för kostnader i samband med flyktingmottagandet.

Ni har använt drygt hälften av de pengarna. Vad ska ni göra med de 170 miljoner som är kvar?

ANNONS

- Vi kommer att lägga en kompletteringsbudget samtidigt som vi lägger budget för 2017. Men den långsiktiga prognosen för staden är inte superbra. 2016 är ett ganska bra år, 2017 och 2018 ser inte så bra ut. Så vi håller igen lite grann. Nu håller vi näsan över vattnet, säger Ulf Kamne.

Aida Hadzialic bemöter hans kritik med att säga att regeringen satsar historiskt mycket på välfärden efter åtta års borgerliga nedskärningar och privatiseringar.

- Man får se det steg för steg. Vi påbörjade en investering i välfärden förra året, nu justerar vi det uppåt och vi tänker fortsätta framåt på samma sätt.

Regeringen har ett ambitiöst jobbmål. Kommer ni att klara att ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020?

- Jag tycker att det är bra att vi är ambitiösa. Redan nu går arbetslösheten tillbaka. Det vi måste göra nu är att se till att matchningen fungerar bättre och att nyanlända hamnar rätt med validering och snabbspår.

Kommer ni att klara jobbmålet?

- Vi har tagit sikte på det och hittills går det bra. Parametrarna pekar åt rätt håll.

De nyanlända från i höstas kommer inte ut i arbete förrän om några år. Hur ser det ut då?

ANNONS

- Det gäller att hålla i linjen och att investera framåt och ha tilltro till politiken som förs.

Fakta: Välfärdsmiljarderna 2017

I höstbudgeten kommer tio miljarder kronor att avsättas till kommunerna. Detta belopp ska sedan permanentas.

De kommuner som har tagit emot flest nyanlända får mer pengar.

VG-regionen och kommunerna i regionen får sammanlagt 1,6 miljarder kronor 2017.

Fördelningen bland Göteborgsområdets kommuner ser ut så här:

  1. Göteborg 357,7 miljoner kronor
  2. Ale 12,7
  3. Alingsås 25,5
  4. Härryda 15,3
  5. Kungsbacka 28,0
  6. Kungälv 16,1
  7. Lerum 15,5
  8. Lilla Edet 7,7
  9. Mölndal 35,7
  10. Partille 14,9
  11. Stenungsund 14,1
  12. Tjörn 9,6
  13. Öckerö 4,3
ANNONS