Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gymnasiemässan lockar tusentals elever

På Svenska mässan myllrar det av elever när Gymnasiedagarna öppnar och ljudnivån är hög. Disa Hammarén och Lovisa Norin är nyfikna på Mölndals nya gymnasieskola – där forskare från Astra Zeneca ska gästspela i undervisningen.

Nästa höst får Mölndals kommun sitt första kommunala högskoleförberedande gymnasium, Franklins gymnasium, som öppnar i gamla bibliotekets lokaler på Göteborgsvägen 19.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blir ett litet gymnasium med två klasser med 30 elever per klass och två nationella program i teknik och naturvetenskap. Tanken är att undervisningen ska ske i tätt samarbete med företrädare för Astra Zeneca och dess forskare. Något som väckte Disa Hammaréns och Lovisa Norins intresse när de besökte Svenska mässan på tisdagen.

– Jag tycker det bra att de utformar lektionerna efter forskningen, säger Disa Hammarén.

– Sedan finns det stödtid inlagt på schemat där man kan få hjälp att höja sina betyg och det är bra, säger Lovisa Norin.

Gymma på idrottslektionerna

Båda tilltalas också av att eleverna på idrottslektionerna kan välja att träna på gym i stället för att delta i gruppaktiviteter. De går i dag på Nya Påvelundsskolan och på plats i montern finns bland annat Lena Hellsten, gymnasiechef i Mölndals kommun.

– Det är två tunga program som kräver mycket av eleverna och vi vill lätta upp undervisningen genom utbytet med forskare och göra den roligare, säger hon.

I en monter inte långt därifrån finns ytterligare två nystartade gymnasieskolor i regionen varav Folkuniversitet står bakom en. Den andra gymnasiet har hämtat sin inspiration från det stora landet i väster, USA, och heter Amerikanska gymnasiet, Undervisningen ska ske på engelska och svenska.

– Först sker undervisningen på svenska i exempelvis historia och därefter på engelska. På så sätt får eleverna en fördjupning, säger rektorn Peter Heddelin.

Skolan ska ligga i centrala Göteborg och startar med 150 elever med högskoleförberedande program, i teknik, natur, samhälle och ekonomi. Joel Hegardt är styrelseordförande bolag bakom skolan med en bakgrund som rektor.

– Vi vänder oss till studiemotiverade elever som vill studera vidare på universitet. Skolans arbetsmiljö är viktig och vi kommer att ha tydliga spelregler kring vad som gäller. Det ska vara ordning och reda och studiero, säger han.

Tre terminer i stället för två

Till skillnad från andra skolor kommer skolan ha tre terminer där sommarlovet är en vecka kortare men i gengäld är både höst och sportlovet två veckor. Den som vill kan också gå en fjärde termin på sommarlovet där undervisningen för ettorna sker i Los Angeles och för tvåorna i New York.

På mässan finns 100-tal gymnasieskolor från Göteborgsregionens 13 kommuner på plats för att informera och svara på frågor.

Ett 40-tal olika branschföreträdare medverkar på mässan i den avdelning som kallas Future Skills, där de unga besökarna och deras föräldrar kan ställa frågor om olika yrken och vägarna dit.

– För första gången har vi särskilda klassrum där klasserna kan boka in sig för att få information från Arbetsförmedlingen och Skolverket och det har väckt stort intresse, säger Wictoria Kovats, projektledare vid Göteborgsregionen.

"Inte livsavgörande"

Vid montern vid entrén finns studievägledare Mattias Niklasson och hans kollegor tillgängliga.

Hur ska man tänka när man söker till gymnasiet?

– Först ska man vända blicken inåt för att ta redan på vad man är intresserad av och sedan ska man titta utåt för se vilken utbildning som matchar det. Det är viktigt att fundera på hur mycket man är beredd att satsa. Man ska ju inte bara komma in på gymnasiet, man ska komma ut därifrån också.

Hans bild är att många elever tror att valet till gymnasiet är livsavgörande.

– Det fina med att bo i Sverige är att man alltid kan komplettera sin utbildning så det är en myt. Det viktigaste är att man fullföljer sina studier. En annan myt är att man inte kan få behörighet till högskolan för att man går ett yrkesförberedande program. Det stämmer heller inte, säger han.

Gymnasiedagarna pågår under tisdag, onsdag och torsdag denna veckan och är den 18:e mässan i raden i Göteborgsregionens regi. Under förra året registrerades 31 000 besök.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.