Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Gymnasieeleverna övergår till distansundervisning

På måndag går gymnasieskolan åter över till distansundervisning, som en del i att minska spridningen av coronaviruset.
– I dag är det tre veckor kvar till julafton och det vi gör nu kommer att avgöra hur vi kommer kunna fira jul, säger statsministern Stefan Löfven (S), på en pressträff under torsdagen.
Eleverna i Göteborg har undervisats delvis på distans under hösten, men nu väntas lokalerna gapa tomma.

På måndag rekommenderas gymnasieskolorna åter att eleverna ska undervisas på distans. Det meddelade statsministern Stefan Löfven (S), utbildningsministern Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en digital pressträff på torsdagen.

Rekommendationerna för distansundervisning och fjärrundervisning kommer att gälla från den 7 december till 6 januari 2021.

– Jag vill betona att läget är allvarligt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

LÄS MER: Gymnasieskolan övergår till distansundervisning

Förhoppningen är att det ska räcka med en månad, men han utesluter inte en förlängning.

– Syftet är att minska trängseln. Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen, säger han.

På frågan om varför inte grundskolorna omfattas säger han att det är en avvägning mellan smittspridningen och möjligheten att bedriva undervisning.

– Det finns inget i livet som är 100 procent riskfritt, men vi gör en avvägning mellan smittspridningen och möjligheten att genomföra undervisning.

Göteborg ställer om

I Göteborg har gymnasieeleverna delvis undervisats på distans sedan i augusti. Men efter torsdagens besked tar utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson (L) ett ordförandebeslut som innebär att undervisningen, med några undantag, sker helt på distans från och med måndag.

– Det här är verkligen ingen rolig julklapp, säger han.

Samtidigt konstaterar han att upplägget i Göteborg, där eleverna varit i skolan vissa veckor eller dagar och undervisats hemifrån andra, haft relativt stor effekt på både smittspridning och trängsel.

Rektorer på skolorna i Göteborg kommer också kunna besluta om vissa undantag, exempelvis för elever i behov av stöd.

Det kan också handla om vissa moment, som praktik eller nationella prov, som inte kan hållas på distans.

Introduktionsprogram, Riksgymnasiet för rörelsehindrade och särskolan undantas också.

Erbjuds lunch i skolan

– Alla elever i behov av lunch kommer att erbjudas lunch på skolan. Om eleven inte har möjlighet att hinna till och från hemmet kan de delta i lektion på distans från skolan, säger Pär Gustafsson.

Från och med den 7 januari kommer gymnasieskolorna i Göteborg att återgå till att ha undervisningen delvis på distans, om inte de nationella rekommendationerna skulle förlängas.

Enligt Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten är förhoppningen att det ska räcka med en månad för att minska smittspridningen tillräckligt mycket.

Det är snabba ryck, och beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer bara dagar innan skolorna behöver ställa om.

– Även om distansundervisningen har lett till att vissa grupper levererat bättre, är undervisning på plats viktigt för de flesta, säger Pär Gustafsson.

Hur mycket extraarbete medför detta för elever och personal?

– Det återstår att se. Men jag har fått bilden från lärare jag pratat med att det är enklare att undervisningen bara är på distans, än att växla fram och tillbaka, säger han och fortsätter:

– Sedan vad det får för långsiktiga konsekvenser är för tidigt att sia om. Men vi har mött upp för insatser i budgeten för att hantera detta, och förstärkt det kompensatoriska uppdraget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.