Gymnasieelever strejkar för ensamkommande

Klockan 12 på tisdag tågar gymnasielever från Vasaplatsen ner till Gustav Adolfs Torg. – Vi vägrar acceptera vad som händer i vårt samhälle och kan inte bara se på när det pågår, säger förstaårseleven på Schillerska Gymnasiet och medarrangören Simon Boerenbeker Klang.

ANNONS
|

Tillsammans med organisationen Ung i Sverige går elever från gymnasieskolorna Schillerska, Donner och Rytmus ut i strejk för att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan. Strejken bär namnet "Skolstrejk 12.12.12", då den inleds klockan 12 den 12 december. Eleverna kommer mötas på Vasagatan för att sedan gemensamt tåga via Avenyn ner till Gustav Adolfs Torg. Utanför Schillerska står SImon Boerenbeker Klang med en megafon i handen.

– Detta visar på att unga har ett stort engagemang, och vi vill delta i debatten.

"Vi visar att det finns positiva krafter i samhället"

På torget kommer det att hållas tal av skolelever. Det kommer även läsas poesi och samlas in namnunderskrifter.

ANNONS

– För några veckor sedan såg jag ett inlägg på Facebook från Ung i Sverige, proteströrelsen mot utvisningarna till Afghanistan, som samordnar detta. De undrade om några skolor i andra städer var intresserade att hänga på. Då kände jag att jag ville vara med och påverka, säger Simon.

Det var på gymnasieskolor i Stockholm som initiativet till strejken tog sin början, men har nu spridit sig över hela landet. Från Luleå till Borås kommer elever nu strejka, alla vid samma klockslag. Arbetet med att planera strejken påbörjade Simon tillsammans med en arrangörsgrupp för några veckor sedan.

– Det känns skönt att i stället för att bli frustrerad över nazister som marscherar på gator och torg, och attacker mot synagogor, så visar vi att det finns andra delar av samhället som vill göra något positivt.

Vad hoppas ni uppnå?

– Dels vill vi påverka politiker och uppmärksamma frågan kring ensamkommande, visa makthavarna i Sverige vad vi unga tycker. Men vi vill också visa stöd för unga som riskerar att utvisas. Vi backar dem och står på deras sida.

Regeringens förslag påverkar tusentals ensamkommande

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom den 24 november överens om att ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå. Det gäller dem som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år och inte begått brott. Enligt regeringens siffror berörs mellan 6 000 och 8 000 unga av beslutet.

ANNONS

Vad tycker du om regeringens nya förslag?

– Regeringens förslag är välkommet. Det är ett viktigt steg på vägen, men det räcker inte. En stor grupp ensamkommande omfattas inte av förslaget, och då är vi inte färdiga. Det är inte tillräckligt om inte alla får stanna, säger Simon.

ANNONS