Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Leif GW Persson

GW: Osannolikt att Kaplans mördare hittas

Att Alex Kaplans mördare någonsin kommer att gripas är inte troligt, enligt Leif GW Persson. Enligt honom har polisen "kastat in handuken".

I SVT:s Veckans brott under tisdagskvällen inleddes programmet med mordet på gatukioskägaren Alex Kaplan i Angered i februari 2013. Mordet har inte klarats upp och, enligt Leif GW Persson, lär det aldrig ske. Gärningsmännen fick med sig en kassaapparat med några tusen kronor i. Efteråt sprang de ut från kiosken och försvann runt hörnet på byggnaden. Där slutar spåren. Men även om det gått nästan fem år sedan mordet så är det möjligt att klara upp fallet, enligt Leif GW Persson.

– Det är klart. Brott går att lösa. Men en tvingande förutsättning är att någon jobbar med det och det är ju inte fallet i det här ärendet, säger han.

Blint vittne

Inne i gatukiosken fanns en annan person, kunden Inge Nordås. Han är blind och mördarna lät honom vara. Det tyder på att gärningsmännen visste vem Inge var och att han var synskadad, enligt Leif GW Persson.

– Jag är helt säker på att de vet vem vittnet är och att att man inte behöver bry sig om honom för att han är blind.

LÄS ÄVEN: Blinda vittnet: "Det var ett mord"

Leif GW Persson tror också att det lär finnas många andra som vet vilka som ligger bakom mordet. Det troliga är att gärningsmännen berättat för någon, enligt honom. Leif GW Persson uppmanar också eventuella vittnen och andra som har information att höra av sig till polis eller till Veckans brotts redaktion.

"Rån som gått snett"

Troligast är att den ursprungliga avsikten inte var att döda utan bara att råna gatukiosken, menar Leif GW Persson. Att det inte handlar om några större summor behöver inte spela någon roll, enligt honom.

– ­Det sannolika är att det handlar om ett rån som har gått snett. Skadebilden på kroppen tyder på det. Det var nog inte avsett att bli på det här viset men det slutade så ändå. Det finns folk som rånar andra på några hundralappar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.