Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GW om Skogomeanstalten: "Det är ovanligt"

En anställd på Skogomeanstalten försökte smuggla in en pistolattrapp i fängelset. Att fängelsepersonalen försöker hjälpa de intagna hör till ovanligheterna. – Det är verkligen inte särskilt vanligt, säger Leif GW Persson.

Vid tolvtiden på torsdagen försökte en anställd på Skogomeanstalten smuggla in en pistolattrapp. Strax innan dess hade misstänkta skott hörts utanför anstalten. Leif GW Persson, professor i kriminologi, kan bara minnas ett tillfälle i svensk historia då man misstänker att fängelsepersonal försökt förse fångarna med vapen.

– Det är ovanligt och knepigt. Jag vet att det har hänt några gånger, och man tror väl att det var ett av skälen till den stora rymningen Hallanstalten. Men det är verkligen inte särskilt vanligt.

Vid Hallrymningen 2004 rymde fyra grova brottslingar från anstalten. Fyra anställda misstänktes för att ha hjälpt till vid rymningen och en av dem dömdes till fängelse.

Vad kan det finnas för skäl att vilja hjälpa en intagen?

– I regel är de som hjälper till antingen själva involverade i kriminalitet eller anhöriga till den som sitter inne. Det är kompisar som det gäller.

Kan du komma på något annat fall än Hall, då vapen har smugglats in av vakter?

– Inte på rak arm.

Är det vanligare att det är droger som smugglas in?

– Jovars, det är säkert så. Det finns inte så vådligt mycket kända fall där heller. Det är ofta ganska enkelt att få in droger på anstalt, de intagna får besök hela tiden och vakterna orkar inte gå igenom ändtarmen på samtliga. På Härlanda kunde man kasta grejerna över muren, det var inte svårare än så. Så stod folk därinne och väntade. Visst visst, de kunde väl tända på och få det lite trevligt. Det är jävla tråkigt att sitta på ett sånt ställe.

Vad mer för skäl kan det finnas, än att man är kompis med den intagna?

– Det kan vara olika skäl, pengar är säkert vanligt. Eller någon annan typ av utpressningsliknande situation.

Är det inte en logisk vurpa att som fängelsepersonal försöka få ut de intagna?

– Jag håller med, det är en logisk vurpa. Icke förty har det hänt, men särskilt vanligt är det inte. Det görs slumpmässiga omfattande säkerhetskontroller på anstalt, av personal som inte är relaterade till varken fångar eller personal. De är hemliga för dem som jobbar, de sköts av en särskild grupp som åker runt. Det har säkert en viss avskräckande effekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.