Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gustaf Josefson, blivande ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Svartvit pressbild från Moderaterna

Gustaf Josefson (M) blir ny ordförande för Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhuset får en ny ordförande. Gustaf Josefson förslås nu ta över efter Henrik Ripa (M), som i juli avled efter en längre tids sjukdom.

Moderaterna i Västra Götaland gjorde tillkännagivandet på torsdagen. Gustaf Josefson (M) föreslås bli ny styrelseordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Valet väntas ske vid regionfullmäktiges sammanträde 22 september.

– Jag ser fram emot uppdraget och tycker att det ska bli mycket intressant. Framför allt hoppas jag kunna bidra med en organisatorisk förståelse och därigenom skapa bra förutsättningar för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att gå stärkt ur den kris som följt i pandemins spår, säger Gustaf Josefson i ett pressmeddelande.

Ripa ordförande sedan valet

Henrik Ripa (M) var ordförande för SU fram till sin bortgång i mitten av juli. Han dog efter en längre tids sjukdom, 52 år gammal.

LÄS MER: Sahlgrenskas styrelseordförande Henrik Ripa har avlidit

Vid sin bortgång hade Henrik Ripa varit styrelseordförande sedan årsskiftet 2018-2019. Dessutom hade han en plats som ledamot i Västra Götalandsregionens regionfullmäktige och som ersättare i regionstyrelsen.

Har haft sparkrav

Inför 2020 hade SU bland annat ett sparkrav på omkring en halv miljard kronor. Coronapandemin har dock gjort att mycket planering fått läggas åt sidan.

– De största utmaningarna just nu är att hantera den samlade vårdskuld som pandemin orsakat och att samtidigt få en ekonomi i balans. Jag tror det finns goda förutsättningar för att göra detta och är ivrig att komma igång, säger Gustaf Josefson, i ett pressmeddelande.

Gustaf Josefson, 37, har en bakgrund inom Försvarsmakten och är utbildad nationalekonom. Den senaste tiden har han varit verksam på olika nivåer inom Moderaterna och har även arbetat som konsult inom strategi och styrning.

LÄS MER: Sahlgrenskas vice ordförande efter smittlarmet

LÄS MER: Moderaterna startar insamling till Henrik Ripas minne

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.