Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gunnel, 90, låg i en vecka i en sjukhuskorridor

Efter två veckor åker Gunnel Diener hem till Styrsö igen. Om hon hade fått en av de lediga platserna på äldreboendet på ön hade hon aldrig behövt åka in till sjukhuset.

Det hade kunnat bespara både henne och vården onödiga besvär, menar Gunnels son Per Diener. 


– Mamma hade bland annat sluppit vara med om ett prövande dygn på akuten och SU hade haft en vårdplats till, säger han. 

Mestadels sängliggande

Gunnel Diener har tillbringat somrarna på Styrsö i 60 år och bott där året runt i 13.

Sedan några år tillbaka är hon änka och fram till våren 2015 klarade hon det mesta själv.


– Hon fick hjälp från hemtjänsten med att handla, men annars skötte hon hushållet själv, säger Per Diener. 

LÄS OCKSÅ: Över 200 patienter väntar på utskrivning


Under våren försämrades Gunnel Dieners hälsa snabbt. Nu är hon mestadels sängliggande. Utan hemtjänsten skulle hon inte klara sig.


När hon drabbades av hjärtsvikt och sviterna efter det i november förra året fick hon åka in till akuten på Sahlgrenska. Gunnel Diener och hennes barn insåg att det bästa vore om hon kunde få en plats på Styrsös äldreboende.

Lediga platser fanns

Per Diener hade hört sig för och visste att det fanns lediga platser. Men innan hans mor skulle kunna få en plats måste en biståndsutredning göras.


– Trots att vi legat på sedan början av december har utredningen inte slutförts ännu, säger Per Diener. Jag får inget vettigt svar på varför.


Den nionde januari fick Gunnel Diener stora besvär med svullna, vätskefyllda ben och måste tappas på vätska. Hon blev tvungen att åka in akut till Sahlgrenska. En resa som kräver både ambulansbåt och ambulansbil. 

LÄS OCKSÅ: Nya äldreboenden är på gång - men det dröjer

Utan mat i över ett dygn

– På akuten fick mamma sedan ligga utan mat och hjälp till toalett i över ett dygn. Därefter fick hon ligga i en korridor på vårdavdelningen och fick först efter en vecka äntligen komma in på ett rum.


I går skrevs Gunnel Diener alltså ut och fick resa hem till Styrsö igen, efter drygt två veckor på Sahlgrenska. 


– Mamma känner sig rädd och har ångest för att hon inte vet vad som ska hända med henne, säger Per Diener.

Borde vara enklare 

Det borde kunna vara så mycket enklare, säger han.


–Jag har talat med läkaren på Styrsöhemmet. På grund av sina cirkulationsproblem med svullna ben som resultat, kommer hon att bli tvungen att tappas på vätska regelbundet. Det har boendet på Styrsö utrustning för och kan utföra. 


– Det är inte klokt, hur kommunen behandlar våra gamla människor, vi anhöriga har inte gett upp hoppet att hon en dag medan hon fortfarande är vid liv kommer få en av de lediga platserna på Styrsöhemmet.


När GP ringer upp Lisbeth Sjöling, sektorschef för äldreomsorgen i Västra Göteborg, säger hon att det låter märkligt och lovar att tag i det med en gång.


– Jag känner inte till vad som hänt, men ska ta kontakt med biståndsenheten för att höra om något gått fel. Vi vill ju att våra äldre ska känna trygghet och att våra insatser ska ske på ett bra sätt säger hon.

"Inte bortglömd"

En stund senare ringer hon upp.


– Nu har jag talat med dem. Det är inte någon ovanligt lång handläggningstid av ärendet. Det ska göras noggrant och tar lite tid säger hon och tillägger att  Gunnel Diener kommer att få ett beslut inom några dagar och det troligen blir en plats på Strysöhemmet.


– Hon är inte bortglömd på något vis. Eftersom hon önskar Styrsö och det inte är så många som söker sig dit blir det med all sannolikhet så.


Per Diener blir förvånad, men lättad när han får beskedet genom GP.


– Det var verkligen glädjande, säger han. Mamma kommer att bli jätteglad och det är skönt för oss alla.


Han är en av dem som reagerat när han sett rapporteringarna om krisen i vården.


– Jag har suttit med många timmar på akuten på Sahlgrenska och sett hur  illa det är. Varför fungerar inte samarbetet mellan äldreboende och sjukhuset? Många tunga patienter skulle ju inte alls behöva vara där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.