Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnar fångade tromben utanför Hönö på film

Gunnar Samuelsson på Hönö observerar tromber med jämna mellanrum – men den han filmade på måndagen var en av de kraftigaste han sett.
– Det är inte riskfritt med tromber, man ska vara försiktig, säger Elisabeth Saarnak, meteorolog vid SMHI.

Det var vid 13-tiden på måndagen som Gunnar Samuelsson på sin radar såg att ett rejält oväder var på väg från Läsö i Danmark.

– Jag bor på södra Hönö och gick upp på ett cirka 30 meter högt berg i närheten med min kamera, berättar han.

Ovädret med regn och åska drog in och Gunnar Samuelsson såg tydligt hur tromben växte till sig.

LÄS MER: Åska och regn på ingång

Kraftig virvel sög upp vatten

– Den var kraftig och virvlade ner mot havsytan. Den var stor i basen, säkert 30 meter, och man såg tydligt hur den rörde om på ytan och sög upp vatten, säger han.

">
Gunnar Samuelsson bor på Hönö och ser under sommarmånaderna ofta tromber ute till havs. Bild: Privat
Gunnar Samuelsson bor på Hönö och ser under sommarmånaderna ofta tromber ute till havs. Bild: Privat

Han berättar att han är fascinerad av väder och vind och att han med sin position ute vid havet ofta ser tromber sommartid i samband med oväder då turbulensen i ett moln kan bli kraftig.

– Den här tromben var en av de större jag sett och den höll på ganska länge, säger Gunnar Samuelsson som fångade skådespelet på film.

– Jag hann precis komma innanför dörren när ösregnet kom, säger han.

Trädgårdsmöbler virvlade runt

Tromben utvecklades ute till havs över några kobbar och varken människor eller egendom ska ha kommit till skada.

– Den drog vidare norrut och jag fick senare höra att det virvlat omkring trädgårdsmöbler på Öckerö, så det är inte omöjligt att det varit en effekt av tromben, säger han.

LÄS MER: Tromben kom med full kraft: "Var fruktansvärt"

Elisabeth Saarnak, meteorolog vid SMHI, har sett Gunnars film.

– Ingen tvekan om att det är en tromb, säger hon och betonar att man ska vara försiktig med tromber och ta dem på allvar.

– De kan ställa till med en hel del skada i naturen genom att rycka upp träd, men även hustak, mindre fordon och lösa saker kan vara i farozonen. De tromber vi har i Sverige är ganska blygsamma, exempelvis om man jämför med USA, men ska absolut vara försiktig och akta sig för dess centrum, det är rejäla krafter vi pratar om, betonar hon.

Hennes kollega vid SMHI, Linus Karlsson, säger att tromber längs västkusten är tämligen vanligt sommartid i samband med kraftiga regn- och åskväder, precis som det var utanför Hönö på måndagseftermiddagen.

– Tromber uppstår i kraftiga bymoln när trycket är lågt och vinden dras in mot centrum, då kan rotationen på luftvirveln neråt bli rejält kraftig, säger Linus Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.