Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Guldsförsäljning misstänks bryta mot lotterilagen

Emgoldex har kommit till Göteborg, med löften om att tjäna guld. Men Lotteriinspektionen är skeptisk och har polisanmält verksamheten. Misstanken gäller olagligt kedjebrevsspel.

I torsdags anordnade företrädare för Emgoldex det första mötet i Göteborg för potentiella "kunder". Under mötet visades, enligt uppgift, en presentationsfilm där Emgoldex affärsupplägg beskrivs kretsa kring investeringsguld. Upplägget kallas "relationsmarknadsföring" eller "nätverksmarknadsföring" där alla tjänar pengar.

I filmen talas om problem med otrygga anställningar, löner som inte räcker till och arbetstider man inte själv kan styra över. Nätverksmarknadsföring lanseras som en möjlighet, ett komplement till annan sysselsättning. Det talas om verksamheten som något "näst intill magiskt kul" och att bonusen är "mycket pengar för en vanlig Svensson-familj".

I presentationen ingår en bild med texten: "Om jag kan visa dig ett sätt att få rent guld för 7 000 euro, där du bara betalar 540 euro. Skulle du vara intresserad?"

Filmen rullar sedan vidare med en närmare presentation av affärsmodellen och hur man som kund i olika steg och med olika stora investeringar i guld kan ta del av Emgoldex bonussystem, marknadsföringsprogram eller ledarskapsprogram.

I lanseringen av bonussystemet sägs att "Detta är ett effektivt och tillförlitligt system där kunden kan tjäna höga vinster och 7 000 euro i bonus för pr- och rekryteringsarbetet i företaget." Basen, kravet, är rekryteringen av minst två nya kunder och belöningen kommer i form av guld.

GP försökte delta vid mötet i Göteborg. Först var vi välkomna men sedan fick vi nej. En av arrangörerna, som vill vara anonym, hänvisade till Emgoldex för närmare information. Någon kontaktperson fick inte GP. Istället rekommenderades GP att nu i veckan åka till München och delta i ett event med Emgoldex. GP har via mejl och telefon sökt kontakt med ansvariga för Emgoldex i München, dock utan resultat.

Den anonyme arrangören säger så här om sin roll och om Emgoldex verksamhet.

– Jag är kund i en webbshop och handlar guld. Det är gratis att bli kund i webbshopen och jag rekryterar andra att bli kunder. När jag har rekryterat en ny kund och därmed skapat en ny marknadsandel, får jag en belöning. Jag får betalt i guld, inte i pengar.

I början av hösten blev Lotteriinspektionen tipsad om Emgoldex verksamhet i Sverige och efter en granskning, bland annat utifrån den aktuella informationsfilmen, har Lotteriinspektionen polisanmält ansvariga för Emgoldex verksamhet i Sverige. Misstanken gäller brott mot lotterilagen genom anordnande av kedjebrevsspel, vilket är förbjudet i Sverige.

Inspektionen motiverar sitt beslut efter en sammanvägning av fyra punkter:

• I Emgoldex arrangemang saknas det en reell relation mellan insatssumman och produkters värde i pengar.

• Det förekommer ersättning för värvningar i flera led.

• Inkomster på alla nivåer i arrangemanget beror på deltagarnas förmåga att värva nya deltagare.

• Arrangemangets huvudsakliga syfte är uppenbarligen att genom nyrekrytering öka vinsten för deltagarna.

Med kedjebrevsspel avses spel där vinstmöjligheterna huvudsakligen beror på antalet deltagare som efter hand träder in i spelet, enligt lotterilagen.

– Fler personer som investerat pengar i Emgoldex arrangemang har hört av sig, många har förlorat pengar, säger Josefin Jansson, Lotteriinspektionen.

Den "kund" och medarrangör till Emgoldex rekryteringsmötet i Göteborg som GP pratat med är väl medveten om polisanmälan.

– Jag välkomnar en prövning, att polis och åklagare sätter tänderna i detta. Jag vill att de ska lägga ner alla resurser de kan för att pröva bolaget och att tvisten dras till Högsta domstolen och även till Europadomstolen.

I Emgoldex information på nätet sägs att "försäljningssystemet är helt lagligt", reglerad enligt den tyska lagstiftningen.

-------------------------------

FAKTA: EMGOLDEX

• Emgoldex Ltd är registrerat i Dubai, Förenade Arab Emiraten, och i den skattefria zonen i Dubai.

• Huvudkontoret ligger i Dubai och kontoret som sköter det administrativa ligger i München.

• Emgoldex grundades 2010.

• Enligt informationsfilmen har Emgoldex 500 000 kunder runt om i världen.

• Emgoldex är ett dotterbolag till Gold & Silver Physical Metals KG vilket är registrerat i Tyskland, München.

• Emgoldex skapades för att sälja guld till en bredare grupp, arbetandes med tackor som väger mellan 1 gram till 100 gram.

Källa: Emgoldex

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.