Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MAGNUS SUNDBERG
Bild: MAGNUS SUNDBERG

GU-professor undgår varning efter olämpligt uppträdande på julfest

GU:s professorn uppträdde aggressivt och olämpligt på institutionens julfest i december och anmäldes till Statens ansvarsnämnd – men professorn får varken varning eller löneavdrag.

Statens ansvarsnämnd säger i sitt beslut att professorn visserligen har uppträtt klandervärt på festen men att denna enstaka händelse av olämpligt uppträdande inte kan motivera disciplinpåföljd. Det är först i fall då en anställd, trots upprepade insatser från arbetsgivaren, upprepar sådant olämpligt beteende som denna åtgärd kan vara motiverad.

Så här skriver Statens ansvarsnämnd i sitt beslut som presenterades på tisdagen:

"När det gäller ifrågasatta ageranden som är av mer arbetsmiljörelaterad karaktär, t.ex. olämpligt uppträdande på arbetsplatsen, bör arbetsgivaren i första hand använda sig av mer vanliga arbetsrättsliga åtgärder som tillsägelser, uppsträcknings- och uppföljnings-samtal för att komma till rätta med beteendet. Det är först om sådana åtgärder inte lett till önskat resultat som ett upprepat olämpligt agerande möjligen skulle kunna innebära att personen har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen på ett sådant sätt att en disciplinpåföljd för tjänsteförseelse kan komma i fråga. Detsamma får anses gälla om en tjänsteman har agerat olämpligt på en personalfest på arbetsplatsen."

Vidare skriver ansvarsnämnden att den utgår från att Göteborgs universitet vidtagit insatser för att det olämpliga beteendet inte ska upprepa sig.

Som GP tidigare har berättat är professorn en av institutionens främsta forskare och internationellt erkänd inom sitt område. I ett yttrande inför nämndens beslut beklagar han sitt uppträdande och betonar på förhand att han inte har några invändningar mot en disciplinpåföljd.

""Det är svårt att finna ord för hur djupt bedrövad jag är över det inträffade. Jag ångrar mig djupt för det förkastliga beteende som förekom. Det finns naturligtvis ingen ursäkt för hur jag betedde mig och jag har inga invändningar mot rekommendationen disciplinåtgärd" inleder han sin skrivelse till Statens ansvarsnämnd.

LÄS MER: GU-professorn om urspårade festkvällen

Som GP också tidigare berättat inträffade det olämpliga beteendet på en julfest i mitten på december förra året. Efter händelsen genomfördes en utredning av en advokatbyrå på uppdrag av Göteborgs universitet. En rapport som ledde till att frågan om professorns uppträdande anmäldes till Statens ansvarsnämnd.

Av rapporten framgår att professorn varit kraftigt berusad och upplevts som svår att få kontakt med. Han ska ha dansat närgånget mot en yngre kvinnlig kollega och hårdhänt försökt tvinga upp en annan kvinnlig kollega på dansgolvet. Vidare ska han också ha skrikit mot festens DJ, varit hotfull och aggressiv bland annat mot en GP-journalist som närvarade på festen privat, och mot de kollegor som försökte ingripa och få honom att lämna festen. Det ska inte heller vara första gången som professorn uppträtt olämpligt på universitets fester, enligt rapporten.

LÄS MER: Universitetet yrkar på disciplinåtgärd för GU-professorn

Professorn uppger i advokatbyråns rapport att han har minnesluckor och bara minns delar av kvällen. I rapporten står det också att professorn berättat att han "är medveten om att han har dansat på ett sätt som av vissa kan uppfattas som olämpligt, medan andra tycker att det är roligt. Han har bott och verkat i andra länder med andra kulturer där man dansar på ett annat sätt".

I sin skrivelse till Statens ansvarsnämnd kommenterar han frågan så här:

"Jag står naturligtvis helhjärtat bakom ett absolut krav att varje form av dans eller dylikt endast ska ske med ömsesidigt samtycke. Jag beklagar djupt att jag i det tillstånd jag befann mig inte först uppfattade avsaknad av sådant /.../."

Som avslutning betonar han att händelserna på festen ska /.../ ses i ljuset av en alltför hög arbetsbelastning under lång tid som lett till en alltför stor alkoholkonsumtion /.../" och att han sökt och har fått hjälp för att komma till rätta med båda.

GP söker professorn för en kommentar.

– Jag har ingenting att säga, har han tidigare sagt till GP om händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.