Gp.se har i en rad artiklar skildrat turerna kring de olagliga anställningarna vid Göteborgs Universitet. UKÄ ger forskarna som står bakom anmälan rätt på alla punkter.
Gp.se har i en rad artiklar skildrat turerna kring de olagliga anställningarna vid Göteborgs Universitet. UKÄ ger forskarna som står bakom anmälan rätt på alla punkter.

GU får svidande kritik för fusk med anställningar

ANNONS
|

Nu har de olagliga anställningarna vid Göteborgs Universitet nått utländska medier. Englands ledande tidning på området, Times Higher Education, publicerar en artikeli sitt senaste nummer där det olagliga förfarandet uppmärksammas.

"I en nation som konsekvent rankas som bland de fem minst korrupta länderna i världen är det en öppen hemlighet att universitetsvärlden lider av kronisk akademisk inavel", skriver artikelförfattarnabland annat.

Men redan nästa år får Göteborgs universitet räkna med ny granskning – den här gången av Universitetskanslerämbetet, UKÄ. I sitt beslut aviserar ämbetet att myndigheten tänker göra stickprovskontroller av slumpvist utvalda fall för att säkerställa att lagar och förordningar följs under kommande år. Något som välkomnas av de båda forskarna som stod bakom anmälan till Göteborgs universitet i november 2015.

ANNONS

– Vi har hittat fler graverande exempel även efter vår anmälan registrerades. UKÄ har inga sanktioner och fungerar lite som Allmänna reklamationsnämnden. För att det ska bli en bestående förändring krävs en universitetsledning som vinnlägger sig om att alla följer gällande rätt, säger forskaren Christer Svennerlind.

Hans kollega Jan Almäng är av samma uppfattning.

– Jag är nöjd med vår insats, vi har riktat uppmärksamhet mot problemet och vi kan inte göra så mycket mer. Nu krävs det att andra tar sitt ansvar. Så länge prefekter och dekaner kan fiffla på det sättet utan risk för att åka dit, kommer det här snart vara en tillfällig seger, säger han.

GU:s internrevision slog i sin rapport fast att bara en av ett 15-tal berörda befattningshavare kunde ställas till svars för olagliga anställningarna och misstänkas för tjänstefel. Organisationen Academic rights watch, som bevakar akademikers rättigheter, polisanmälde samtliga berörda chefer för misstänkta tjänstefel.

Åklagarens slutsats var dock att ingen enskild kunde ställas till svars för brott då samtliga arbetat på en arbetsplats där de olagliga anställningarna tillhört den rådande kulturen. Åklagarens bedömning var att inte heller den befattningshavare som pekats ut av internrevisorn, kunde göras ansvarig.

ANNONS

– Jag känner inte till att vi har några specifika olagliga anställningar just för tillfället men man kan aldrig lämna 100 procents garantier i en sådan här stor verksamhet. Men jag tycker vi har fått en oerhört mycket större medvetenhet bland våra medarbetare om de här frågorna, säger universitetets rektor Pam Fredman.

I forskarnas anmälan redovisades en kartläggning av ett 90-tal fall av anställningar som skett i strid mot lagen på i huvudsak tre sätt: Tillsatta tjänster utan föregående utlysning av tjänst, inlasning av utvalda personer som därmed fick förtur till fasta tjänster, och påstådda inlasningar men där personerna inte varit anställda så länge att de kunde omfattas av lagen om anställningsskydd.

UKÄ konstaterar i sitt beslut att Göteborgs universitet, i ett stort antal fall under lång tid, brustit i rättstillämpningen av de regler som gäller vid offentlig anställning.

– Vi har haft en skrivning i GU:s anställningsordning som kunde tolkas på annat sätt än anställningsförordningen och det rättade vi till redan förra året. Vi får kritik från UKÄ som samtidigt uppmärksammar att vi redan har vidtagit en rad olika åtgärder för att se till att alla följer lagar och förordningar, säger Pam Fredman.

ANNONS

UKÄ ifrågasätter också om universitet följt reglerna i regeringsformen som kräver att det vid tillsättning av offentliga tjänster endast ska fästas vikt vid sakliga grunder "såsom förtjänst och skicklighet".

– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att detta är en kvalitetsfråga för oss att kunna rekrytera den bästa kompetensen för vår verksamhet. Vi ser i statistiken, att vi har betydligt fler externa rekryteringar och jag räknar med att det har skett på grund av skicklighet hos de individerna som har fått tjänsterna, säger Pam Fredman.

ANNONS